Snön faller och vi med den

Njae, så är det inte vare sig för mig eller Maggan, men ett gammalt Lundell-citat är roligt att använda. I tisdags fick ni boktips för och om vintern av panelen. Vi har också rotat igenom våra lästa böcker och hitta några titlar som passar de sista vinterveckorna (1 mars börjar våren, vet ni väl).

Om vintern.
Förlist av Suzanna Dilber. Caroline, huvudpersonen i romanen är i Lofoten för första gången. Det är vinter, snö och kallt. och hon har lämnat sin svårt sjuke man. Här är man verkligen i vinterns Lofoten. Känner kylan, på alla plan. En sorglig roman men inte sentimental. Intressanta människor och med ett vackert språk som håller ihop berättelsen .

Islossning av Barbara Voors. Isen sjunger. Sedan ger den sig. Några veckor senare hittas de döda kropparna efter en pappa och en dotter Kvar finns mamman och alla vännerna. Historien berättas i långsamt tempo ur olika personers perspektiv. Trots det röriga slutet är det en bra roman.

Fröken Smillas känsla för snö av Peter Höeg. Det är vinter och snö i Köpenhamn och i slutet av romanen färdas Smilla med båt mot Grönland. Snön och isen skildras i vetenskapliga termer, en snöflinga har formen av en hexagon och författaren beskriver hur hexagonerna bildar iskristaller bildas som i sin tur bildar is, isflak och glaciäris. Poetiskt och oemotståndligt.

För vintern.
Nattåg till Lissabon av Pascal Mercier. En lärare som får nog, reser sig upp från stolen och kliver på nattåget till Lissabon. Jag läste den under några vinterdagar och efter fem sidor letade jag upp tidtabellen hos SJ.

Hej Syster av Navid Modiri. Humanism, reflektion och intelligens i en djupt personlig text mot bakgrund av de stora flyktingströmmar som kom till Sverige 2015. Jag läslyssnade till författarens egen inläsning vilket jag rekommenderar.

Snäcksamlarna av Rosamunde Pilcher. En roman fylld av vemod att försvinna in i en mörk och kall vinterkväll. En bitterljuv kärlekshistoria i skuggan av andra världskriget. I say nomore.

Vilka vinterbok-tips har du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *