Bibliotek, bibliotek och bibliotek

I Västervik har jag dock tyvärr inget bibblokort

Jag brukar fråga folk hur många bibliotekskort de har. Somliga blir förvånade. ”Vet inte riktigt, ett förmodligen” kan de svara. Andra, sådana som jag själv säger  ”många”. Till olika kommuners och institutioners boksamlingar. Man vill ju aldrig missa chansen till att låna en bok.

När Ali Smith skrev sin bok Bibliotek var utgångspunkten den snabba nedläggningen av bibliotek i Storbritannien. Hon ville med sin bok uppmärksamma, hylla, försvara, förklara ett biblioteks roll för individen, samhället, mänskligheten.

Boken består av ett antal noveller varvat med en kort text där någon person berättar om sitt förhållande till biblioteket. Novellerna handlar inte om lyckliga människor som går till biblioteket, nej kopplingen boktiteln är annorlunda. Det här är människor som längtar någon annanstans, som vill iväg eller vara något annat. Bokstäver, ord, böcker hakas på olika sätt på deras berättelser. Inte alltid är de enkla att förstå, ofta associativa där det ena leder till det andra. Allra bäst tycker jag om ”Poeten” och ”Efter livet”.

Jag tror jag förväntade mig mer konkreta biblioteksberättelser. Jag fick också annat. Jag är inte besviken.

Bibliotek. Ali Smith. Utgiven 2015. På svenska 2017 av Atlas i översättning av Niclas Nilsson. Pluspoäng för det snygga omslaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *