5 tycker om läslyssning

Häromdagen skrev jag en text om det här med att läslyssna. Hur är det med panelens lyssnarvanor? undrar vi. Ge oss tre skäl till att ni läslyssnar/inte läslyssnar till romaner.

Jenny:
– de är trevligt sällskap när jag promenerar till jobbet eller när jag syr
– för en person som mig som väldigt lätt åksjuk är de det perfekta ressällskapet
– dialekter, uttal och framställning av karaktärerna som en bra uppläsare gör kan tillföra mycket till upplevelsen av boken

Ros-Marie: Mitt svar blir tvåfaldigt. Nej. Jag lyssnar inte på romaner från Storytel eller andra ljudboksleverantörer. Har läsning mellan pärmar så det räcker därhemma. Jo, jag lyssnar med stor glädje på radioföljetongen i P1, och det har jag gjort sen många år. Just nu pågår en uppläsning av tyska Angelika Klüssendorf, som i boken ”April” skildrar en ung kvinna i DDR, alltså från tiden före murens fall. Den här boken hade jag nog aldrig hittat, om den inte kommit i radion. Ett annat guldkorn, som kom till mig i fjol via radioföljetongen är ”Butcher’s Crossing” av John Williams. Jag hade gillat Williams ”Stoner” tidigare, men var väldigt skeptisk mot den här titeln. En bok om att jaga bufflar i vilda västern? Aldrig skulle jag lägga tid på att läsa den! Men lyssna gick bra. En lysande bok som jag är glad att jag fann. Uppläsaren bidrog förstås, han heter Magnus Schmitz.

David: Tankarna flyger iväg, har svårt att koncentrera mig. Kan till exempel inte diska och lyssna på podd.  Sen har jag för nära till jobbet, dvs pendlar ej. Undantag: Pettson och Findus i bilen, perfekt! Vid rätt tillfälle slår jag säkert till på ett provabonnemang, får jag in lyssningrutinen är det säkert perfekt!

Krister: Jag lyssnar inte på romaner. Jag tror det beror på att jag vill kunna styra tempot själv, till exempel backa i texten, stanna upp och fundera eller hoppa över ett par sidor. Dessutom föredrar jag handgripligheten i att hålla i en bok eller läsplatta.

Bodil: Nej, jag lyssnar inte eftersom jag inte kör bil långt och länge, eftersom jag sällan går runt med hörlurar eller använder gåbandet för närvarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *