Augustpriset – hälsning n:o 3 efter nomineringspresentationer

Jag är besviken. Kanske inte för de som nominerades, men för de som inte gjorde det. Jonas Gardells Till minne av en villkorslös kärlek är en otrolig berättelse av ett framväxande Sverige . Hur kan inte den nomineras? Sara Stridsbergs Kärlekens Antarktis ska vara något helt outstanding – men varför var inte den med? Listan med frågetecken kan göras lång när det gäller den skönlitterära klassen. Jag håller med Malin Ullman på DN.

Men heja för de som nominerades: Aednan, Linnea Axelsson, Skalornas förråd, Ulf Eriksson, En shtetl i Stockholm, Kenneth Hermele, Socialdemokratiska noveller, Björn Runeborg, Människan är den vackraste staden, Sami Said,  Jag for ner till bror, Karin Smirnoff,

Inom barn- och ungdomsområdet finns Comedy Queen och Gropen  som jag hunnit läsa och verkligen tyckt om. Likaså Vi kommer snart hem igen som är en stark och hemsk bok och jag är verkligen glad att den kammade hem en nominering. Och de övriga tre ser jag fram emot att läsa!

Gropen, Emma AdBåge, Vi kommer snart hem igen, Jessica Bab Bonde & Peter Bergting,  Hemma hos Harald Henriksson, Uje Brandelius & Clara Dackenberg, Rymlingarna, Kitty Crowther & Ulf Stark, Regn, Anders Holmer, Comedy Queen, Jenny Jägerfeld,

Fackboksklassen då. Vi gissade på Mannen i skogen och Gubbas hage. Två poäng där! Och i övrigt spännande titlar:

Gubbas hage, Kerstin Ekman, Internet är trasigt. Silicon Valley och demokratins kris, Martin Gelin & Karin Pettersson, Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg, Jens Liljestrand,  Svälten. Hungeråren som formade Sverige, Magnus Västerbro, Mammorna, Alexandra Pascalidou,  Lars Tunbjörk. Retrospektiv, Lars Tunbjörk, Maud Nycander, Göran Odbratt & Kathy Ryan,

Det är Maggans paroll som gäller: ”Tjusningen med litteraturpris är att det alltid kommer böcker man helt missat och som är alldeles underbara!” Så då tar vi och läser!

Foto: Sören Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *