Comedy Queen av Jenny Jägerfeld

En varm, insiktsfull och mycket humoristisk bok om 12-åriga Sasha vars mamma begått självmord. Sasha håller sorgen stången genom en lista med punkter hon satt upp till sig själv. Ta aldrig hand om något levande, läs inga böcker, bli stå upp komiker –  en Comedy Queen.  När hon behöver tröst och ro går hon till parken och gosar med den lilla kaninen Cookie Dough. Hennes varsamhet med kaninen avslöjar hennes skörhet och känns i läsarens hjärta. Jag blev djupt förälskad i Sasha, hennes ömtålighet, hennes styrka, hennes knivskarpa blick och hennes humor.

Märta, med det stora hjärtat, är Sashas bästa vän. Flickorna kom varandra nära efter moderns självmord, då Märta var den enda som instinktivt förstod vad Sasha behövde. Skildringen om hur flickornas nära vänskap inleddes är underbar i all sin enkelhet. I övrigt finns många sympatiska vuxna i kretsen runt Sasha, inte minst pappan som mitt uppe i sin egen stora sorg, oroar sig för dottern som inte gråter.

Ibland har jag känt mig aningen kluven till att jag ler och fnissar mig igenom läsningen. Det är ju egentligen så förtvivlat sorgligt, men hur skulle jag kunna låta bli att skratta när det är så underbart roligt skrivet! Inte minst kapitlen där Märtas lillebror ”Banjomarodören” släpps loss. Det vackraste och mest förtvivlade kapitlet skildrar begravningen, en omöjlig ceremoni för både Sasha och hennes pappa.

En av årets stora läsupplevelser som definitivt inte bara ska läsas av målgruppen 9-12 åringar, utan av alla mellan 9-100.  Comedy Queen är mycket förtjänstfullt nominerad till Augustpriset 2018.

Utgiven på Rabén & Sjögren 2018.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *