Historisk Krim av Seth Mattsson

Historiska kriminalromaner är en genre som jag har kommit att bli väldigt förtjust i. Gillar att läsa romaner utifrån ett samhällsperspektiv och fundera över hur människors livsvillkor skiftar beroende på tidens anda. En av genrens mästare är Seth Mattsson som skriver serien Malmö Krim, vars första bok Ondskans pris utspelas 1945 när de vita bussarna med koncentrationslägerfångar anländer till Malmö. Från början skulle serien bli en trilogi, men snart är den femte boken på väg. Jag som sällan läser mer än en bok i en serie, vill bara ha mer.

Huvudkaraktären är polisen, eller som det hette då, konstapeln Douglas Palm. Sympatisk men långt ifrån felfri, en riktig människa helt enkelt. Runt honom finns ett vältecknat och mångfacetterat persongalleri bestående av släktingar, kolleger, människor han möter i sin yrkesutövning och inte minst hans fru Anna och hennes värld. Trots att efterkrigstiden känns långt borta är deras liv och erfarenheter förunderligt lika våra. Allt förändras men människan är sig lik. Lägg sedan till efterkrigstidens mörka strömningar som bara bekräftar vad vi glömmer alldeles för lätt, historien upprepar sig. En otroligt bra, komplex och spännande serie för många fler än vanliga krimfantaster. Utan tvekan bygger böckerna på välgjord research.

Böckerna i serien är:
Ondskans pris utspelas 1945, Svekets offer 1946, Fruktans tid 1948 och Kvinnan vid kanalen 1952. Skam till sägandes finns det en fristående roman som jag inte har läst ännu, Så länge min bror andas. Enligt förlagets hemsida utspelas händelserna 1943 när den danska judarna flydde till Sverige. Man skriver att parallellerna till dagens flyktingkris är skrämmande. Jag ser fram emot att läsa.

Böckerna är utgivna på Historiska Media Förlag. Finns som ljudböcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *