En ospelad fiol av Emma-Karin Rehnman

Till Lilla Augustpriset nomineras sex författare som är mellan 16 och 20 år. Idén är att ”öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande.” De sex bidragen ligger på Augustprisets webbplats. Läs dem och rösta fram en vinnare.

Emma-Karin Rehnman har skrivit En ospelad fiol . Juryn skriver såhär:
”Ett samtal om ved blir till en episk saga när två vänner försöker att roa varandra vid lägerelden. Några få sidor senare har trehundra år av längtan byggts upp, skildrats och förlösts. Formmässigt briljant berättande.”

Godmorgon Emma-Karin! Vad äter du till frukost?
God morgon! Jag älskar frukost – oftast äter jag (hembakt) bröd med ost, och kaffe eller te. Men om jag får välja fritt så kan vi lägga till yoghurt, pannkakor, frukt, juice, croissanter…

Vad läser du helst till frukost?
Den roman som jag för tillfället håller på att läsa – sömnen är ett olägligt avbrott mellan kvällsläsningen och morgonläsningen.

En bra morgonroman, vad kan det vara?
Jag rekommenderar Tove Jansson på morgonen (och alla andra tider på dygnet). Kanske Muminpappans äventyr, eller Sommarboken – då får man med sig många fina tankar under dagen.

Vad läser du just nu?
John Ajvide Lindqvists Låt den rätte komma in, som jag hittade på ett bokbytarbord på jobbet och insåg att jag inte läst än.

Kaffet i vrångstrupen

Hur ofta skriver du?
Varje dag, gärna flera gånger om dagen! Jag kan skriva var som helst, och gör det gärna på bussen eller tåget. Och skulle jag mot förmodan inte skriva en dag så är det för att jag redigerar eller planerar en roman.

Läser du helst pappers- eller digitala böcker?
Pappersböcker, men med mängden böcker jag köpt de senaste åren börjar jag undra om det inte hade varit mer ekonomiskt att investera i en läsplatta…

Vad använder du som bokmärke?
Det som finns tillgängligt – oftast en postit-lapp eller en fåfäng förhoppning om att jag ska minnas sidnummret.

Haha, det önskar alltid vi också. En viktig avslutande boknördsfråga är förstås hur du sorterar böckerna i hyllan?
Efter färg. Min bokhylla blev kvar hemma hos mina föräldrar när jag flyttade hemifrån, på grund av platsbrist. Nu håller de också på att flytta, och när mamma packade upp mina böcker var hon mycket noga med att ställa tillbaka dem i färgordning!

Snyggt! Tusen tack för intervjun och lycka till i omröstningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *