Rött, rött nagellack av Amelie Tottie Matousek

Till Lilla Augustpriset nomineras sex författare som är mellan 16 och 20 år. Idén är att ”öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande.” De sex bidragen ligger på Augustprisets webbplats. Läs dem och rösta fram en vinnare!

Amelie Tottie Matousek har skrivit Rött, rött nagellack. Juryn skriver: ”Vad står ett rött nagellack för? Kanske fest, färg eller en hel identitet. Den bredden lyckas författaren förmedla genom en rad starka scener och en smart twist i den här novellen. Läs och känn!”

Godmorgon! Vad äter du till frukost?
Med en buss att passa och bara fem minuter till innan jag går upp kan det hända att jag slänger i mig en macka eller ta med mig en till skolan. När jag har lite mer tid passar jag på att ta kaffe eller te och ett gott pålägg till smörgåsen.

Vad läser du helst till frukost?
När jag har tid läser jag helst krönikör från tidningen, men jag tycker även om att lyssna på ljudnoveller ibland.

En bra morgonroman, vad kan det vara?
Någonting som känns kul och relativt lätt att läsa, så att man får chansen att mjukstarta dagen och träffa den på rätt sätt.

Vad läser du just nu?
Just nu läser jag framförallt Twist av Klas Östergren och gör såhär av Randall Munroe.

Hur ofta skriver du? 
Lite olika beroende på vilket skrivprojekt jag har. Det här året har jag arbetat mycket med Ray Bradbury’s 52 Week Short Story Challenge, som går ut på att försöka skriva en novell i veckan. Jag gjorde min egen variant då jag under ett halvår skrev en kort novell per vecka som jag arbetade på i någon halvtimme per dag, med undantag för de gånger jag tog paus förstås. Det var väldigt roligt och det är en rutin jag har tagit med mig och tillämpar under de perioder jag har olika skrivprojekt.

Vilken bra idé! Läser du helst pappers- eller digitala böcker? 
Svår fråga – både och. Om jag äter frukost eller sitter på bussen är min favorit digitalt då det brukar gå smidigast för mig, annars är det nog pappersböcker.

Vad använder du som bokmärke?
Post-it-lappar, det som råkar komma nära till hands eller så viker jag ett hundöra.

En viktig avslutande boknördsfråga är förstås hur du sorterar böckerna i hyllan?
Skolböckerna brukar hamna i en hylla och det skönlitterära på en annan. Böcker om att skriva placeras oftast tillsammans och favoritböckerna hamnar nära till hands. 

Tusen tack för intervjun! Ha en fortsatt fin dag och lycka till i omröstningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *