Hjärtat av Allis Sääsk Berglund

Till Lilla Augustpriset nomineras sex författare som är mellan 16 och 20 år. Idén är att ”öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande.” De sex bidragen ligger på Augustprisets webbplats. Läs dem och rösta fram en vinnare!

Allis Sääsk Berglund har skrivit Hjärtat. Juryn skriver så här: ”Hur beskriver man en person som har varit tätt intill en nästan hela livet? Från trötta Xbox-tummar till sköna tystnader lyckas författaren skildra vad en vän och en hel vänskap betyder. Genom fina och oväntade bilder förstår läsaren att den är allt.”

Godmorgon! Vad äter du till frukost?
På vardagar blir det oftast gröt, speciellt under höst/vinter, men ibland också yoghurt med müsli. Det viktigaste på morgonen för mig är Te, det klarar jag mig inte utan! På helgerna gillar jag att lyxa till det, gärna med scones, äggröra eller gott surdegsbröd. Då vill jag kunna sitta länge och sega! Att äta frukost ute är inte helt fel det heller, även fast det händer ytterst sällan.

Vad läser du helst till frukost?
Jag är fortfarande väldigt dålig på att läsa tidningen så läser helst min nuvarande bok till frukost. Vilket kan vara lite av allt då jag gillar många olika genrer!

En bra morgonroman, vad kan det vara?
Något ganska lättsmält kanske? Beror nog helt på morgonen och hur pigg en är! Känns som Små eldar överallt av Celeste Ng är en bra morgon bok! Den slukade jag iallafall vid sidan av min frukost då jag läste den!

Vad läser du just nu?
Jag är lite emellan böcker just nu. Läste ut Ålevangeliet av Patrik Svensson igår och fann den väldigt väldigt bra. Läser Hamlet till skolan och tror att nästa bok får bli Låt den rätte komma in. Perfekt till höst och Halloween!

Hur ofta skriver du?
Jag skriver varje dag. Anteckningar i block och mobil. Dikter, noveller och andra texter i och utanför skolan. Jag är med i redaktionen av Tidskriften Ponton så det blir en del recensioner, artiklar, intervjuer och annat till den. Längtar efter att skriva nästan varje ledig stund, det händer verkligen något inombords när jag gör det.

Läser du helst pappers- eller digitala böcker?
Pappersböcker alla dagar i veckan, har försökt mig på att läsa digitalt vilket funkar men kommer inte nära känslan av att ha den fysiska boken i handen. Ljudböcker kan funka också men, Som sagt, så är pappersböckerna oslagbara.

Vad använder du som bokmärke?
Sällan ett hederligt gammalt bokmärke. Blir ofta kvitton, pennor, hårspännen eller små lappar jag hittar i väskan. Har flera bokmärken hemma och förstår helt ärligt inte varför dessa inte används; det får förbli ett mysterium för stunden.

Ja, de där bokmärkena som ständigt försvinner. Ett evigt problem. En viktig avslutande boknördsfråga är förstås hur du sorterar böckerna i hyllan?
Det varierar! Jag har en egen hylla för pocketböcker men i den ”stora” hyllan har det gått från att vara sorterat efter hur de ser ut tillsammans till någon slags genre indelning. Har gjort ett eget litet system i huvudet vilket kan göra att den ser lite o-organiserad ut i andras ögon.

Nä, ser helt perfekt ut! Tusen tack för intervjun! Ha en fortsatt fin dag och lycka till i omröstningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *