Förfäders vördnad av My Danvind

Till Lilla Augustpriset nomineras sex författare som är mellan 16 och 20 år. Idén är att ”öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande.” De sex bidragen ligger på Augustprisets webbplats. Läs dem och rösta fram en vinnare!

My Danvind har skrivit Förfäders vördnad. Juryn skriver ”Vad kan en sjö i mitten av ingenstans eller renens spår berätta? Författaren har på ett skickligt sätt låtit det avskalade möta det målande, i funderingar över arvet och platsens betydelse. Texten lyfter lyrikens styrka: att med få ord skapa tydliga bilder.”

Godmorgon! Vad äter du till frukost?
På vardagar äter jag oftast en macka eller två och yoghurt, ibland finns det även te involverat. Om jag har hur mycket tid som helst brukar jag äta varma mackor, eller min mammas pannkakor om jag har väldigt mycket tur.

Vad läser du helst till frukost?
Jag läser det jag har till hands, är inte särskilt partisk till vilken bok som passar bäst med frukost.

En bra morgonroman, vad kan det vara?
Half Bad av Sally Green. Det är en serie som jag kan läsa om gång på gång på gång, och även om den innehåller lite svårsmälta delar är det ändå en bok som passar till vilken tidpunkt på dygnet som helst.

Vad läser du just nu?
Jag läser just nu tre olika böcker. Till skolan läser jag Kung Leopolds Vålnad av Adam Hochschild, och för mig själv läser jag Slaughterhouse 5 av Kurt Vonnegut och en kollektion av Ernest Hemingways noveller.

Hur ofta skriver du?
Det beror på, just nu skriver jag ganska mycket eftersom jag försöker delta i NaNoWriMo, men annars skriver jag inte särskilt mycket vilket inte är idealt. Jag har inget större projekt som jag brukar hålla på med, så det blir mest att jag skriver någon dikt eller bara någon scen här och där resten av året.

Läser du helst pappers- eller digitala böcker?
Jag läser helst pappersböcker, det är det jag är van vid och även om det är väldigt praktiskt att kunna ha en läsplatta som man har väldigt många olika böcker i har det inte riktigt fallit mig i smaken väldigt mycket.

Vad använder du som bokmärke?
Antingen använder jag bokmärken med en 3D design på som jag fått av några kompisar, eller så använder jag det som finns runt omkring mig. 

En viktig avslutande boknördsfråga är förstås hur du sorterar böckerna i hyllan?
Jag har försökt sortera mina böcker efter författare i flera år, men nu har det mest blivit en mix av var böckerna får plats, och också vilka som jag tycker om mest. Jag har dock en uppdelning på vilken typ av bok det är. Om det är en faktabok har jag en speciell hylla för det, och beroende på om det är en barnbok eller en ungdoms/vuxenbok har de helt enkelt olika placeringar i min hylla. 

Tusen tack för intervjun! Ha en fortsatt fin dag och lycka till i omröstningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *