Nu är det jul igen – boktips till barn

Tillsammans med några ur skaran Alla Mina Barn har jag haft bokklubb om vad som är roligt att läsa i åldern 3-6. Det är svårt med ett sådant stort spann. En 3-åring läser inte som en 6-åring. Men hursomhelst försökte vi vaska fram tre titlar som kan passa till barnen i julklapp. (Bokklubbar med yngre barn är förresten bästa sortens, för då är det högläsning som gäller. Det är också rart att höra dem prata nostalgiskt om böcker de läste ”när jag var liten”. )

Saga-sagor är väldigt bra (Josefine Sundström och Emma Götner). Det är kapitelböcker för yngre barn med längre texter och fina bilder. Vi följer Saga och hennes vanliga vardagsliv med förskola, kompisar, lek och familjeliv. Jag kan inte räkna hur många böcker det kommit hittills, ser att några av berättelser är utgivna som ljud-singlar. Men bra är böckerna och roliga att läsa.

(Och vi passar på att uppmana förlagen att komma med fler kapitelböcker som passar att ha intill bilderböckerna. )

Alla tre julbakar av Maria Nilsson Thore är en bilderbok om Valle, Idde och Ester på förskolan Ärtan. Jag älskar de där tre ungarna. Så roliga och dramatiska berättelser med hög igenkänning på några få sidor. Vi läste boken två gånger på raken för man måste ju hinna titta på bilderna ordentligt för att de är så fina. De sträcker sig egentligen upp till 3-årsåldern, men hej, jag älskar dem ju!

Valle-böckerna av Martin Handford. Var är Valle? Var är han nu? På resa, i Hollywood? Vem vet. Jo vi vet. Alla Mina Barn vet. För Valleböcker har vi läst i åratal. Ser att de ges ut av Lind & Co numera. I evighet kan man sitta och leta efter andra saker än Valle själv. Var är glasögonen, termosen, ryggsäcken?

Faktaböcker är bra. Luftslott och synvillor (Björn Bergenholtz) är en fantastisk bok med många intressanta hus och byggen. Perfekta att studera och försöka förstå. Roligt att rita av och fantisera vidare. Själva boken är spännande dessutom eftersom den inte håller måtten.

(Annars letar jag efter fler faktaböcker med nya, spännande ämnen. Stickningens, sömnadens, vävningens och bakningens historia och fenomen lyser med sin frånvaro. Eller?)

Oj, nu blev det visst fler än tre boktips. För vi glömde att räkna.

Så då får ni ett till: Alla räknas (Kristin Roskifte) är lite i samma anda som Valle på så vis att boksidorna är proppfulla med bilder att leta i och räkna på. Men här finns filosofiska spörsmål att prata kring. Hitta tjugo lyckliga människor till exempel. Inte för inte tog boken priset hos Nordiska rådet.

–– The End —

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *