Nu är det jul igen – böcker till vuxna

Ann-Sofie: Idag var jag inne på Söderbokhandeln Hansson & Bruce på Götgatan. Jag köpte 0 böcker vilket är en bedrift. Skälet var att jag hade händerna fulla och inte kunde bära mer. Vad ska man ge bort för böcker i julklapp? Tja, beror förstås på vem mottagaren är, men om det var jag skulle jag vilja ha:

Södermalm husen, historien, människorna av Ann Katrin Pihl Atmer och med bilder av Nino Monastra. Alla hus, eller okej många hus på Södermalm presenteras i en väldigt tjock bok som jag vill bläddra och läsa i.

Sticka för livet av Loretta Napoleoni är en läsebok om stickning. Jag gillar sådana. En del mönster ska det finnas i, men det är inte det viktiga, utan berättelser om vad stickning är och gör för människan. Jag har en spännande bok hemma nämligen The Golden Fleece av Esther Rutter som också blir min julläsning. Den handlar om Storbritanniens stickhistoria.

Nattugglor av Gabrielle Levy i sprillans ny översättning. Några nattvakna människor som hittar varandra och det är det enda jag vet. Tror dock att den är superbra.

Från pocketsidan väljer jag Jag for ner till bror. Jag har inte läst den därför att alla säger att den är så bra, och då blir jag rädd att mina höga förväntningar ska förstöra allt. Läs här vad Maggan tycker

Maggan: Jag tycker absolut du ska läsa Karin Smirnoff så du har en åsikt. Själv vill jag ha Rachel Kusks Konturer, det känns som om jag är den enda i hela världen som inte läst.

Till den som vill ha fakta om Kulturprofilen och Svenska Akademins kris ger jag Matilda Gustavsson Klubben.
Till den som älskar spännande tegelstenar ger jag Hanne Vibeke Holst Som Pesten. En medicinsk thriller.
Till den som gillar litterära romaner och nutidshistoria ger jag Konsten att förlora av Alice Zeniter. En släktkrönika om en algerisk/fransk familj.Till den som älskar dansk krim ger jag Kastanjemannen av Sören Sveistrup.
Till den som gillar historiska kriminalromaner väljer jag en bok av Set Mattsson, Ray Celestin eller Pontus Ljunghill.
Till feministen som gillar biografier ger jag Anna-Karin Palms biografi över Selma Lagerlöf.
Till kattmänniskan ger jag Hiro Arikawas En katts resedagbok.
Till den litterära ger jag Tessa Hadleys Sent på dagen.

Och till den som nästan aldrig läser ger jag -förstås- Ålevangeliet av Patrik Svensson.

Julklappstips till barn hittar du här och till ungdomar här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *