Elise och allting därefter

Vi rör oss fram och tillbaka i flera tidsplan i släktberättelsen. Elise på 40-talet som flyr kriget i Tyskland, lämnar allt tillsammans med sin familj. Hennes dotter Marthe som på 60-talet rymmer med en man för att bli nybyggare i Jämtland. När det går i kras, utvisas mannen, men Marthe bestämmer sig för att stanna i Sverige. Barnbarnet Annie på 80-talet och som i nutid vill hitta de viktiga platserna i familjens historia. Få svar på frågor. Förstå de komplicerade relationerna och sorgen som alltid funnits där.

Övergångarna mellan tidsplanen är smidiga och eleganta. Aldrig tappar man bort sig. När jag nått någonstans efter mitten av boken tänker jag ordet bladvändare. Man brukar väl säga så om spännande böcker som bara måste läsas en sida till och en till. Så är det när jag läser nu. Bladvändare men också precis tvärtom, jag vill ju inte att boken ska ta slut.

Att läsa den här romanen är som att lägga ett pussel. Först bitarna längs ner, lite på blommorna i mitten, några bitar på himmeln en stund och sedan tillbaka till pusselbitarna längs ner. Bit för bit , och när boken är klar är vare sig berättelsen eller pusslet det. Det saknas bitar som inte längre finns, som inte kan sägas, som man inget vet något om. Och det är det som gör romanen så intagande, sorglig och läsvärd.

Elise och allting därefter. Veronika Malmgren. Utgiven 2022 på Forum förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *