Jag läser just nu om Maria Langs romaner och minns tillbaka

Jag var på mitt tolfte år, det var juni och jag låg i gräset vid min mormors sommarstuga och läste. Jag hade några dagar tidigare lånat  biblioteksboken som jag inte riktigt var säker på att jag skulle våga läsa. Men när jag väl börjat gick det inte att sluta. Mördaren ljuger inte ensam av Maria Lang utkom första gången 1949 och utspelar sig på en ö i Bergslagen under några ovanligt varma sommarveckor. Den unga Puck Ekstedt reser dit för att tillbringa sommaren i glada vänners lag men också för att åter träffa Einar Bure, en man som hon haft till bordet vid en middag tidigare under våren och är väldigt attraherad av.

Jag minns att jag någon gång under 80-talet läste att Maria Lang skrev deckare i en slags flickbokstil. Jag ska låta det vara osagt om omdömet var menat som förklenande eller inte, men jag skulle vilja utveckla det till att Maria Lang var den första svenska deckarförfattaren som skrev utifrån en ung kvinnas perspektiv, hon var helt enkelt den första deckardrottningen. Då hennes första roman förutom flera mord, bubblar av kärlek och heta känslor och att Dagmar Lange var 35 år gammal och studierektor på en flickskola vid tidpunkten, förstår man nödvändigheten av att skriva under pseudonym. Vad som också måste varit ytterst kontroversiellt är att det finns en homosexuell aspekt i boken. Faktiskt var det Maria Lang som upplyste mig om att det fanns kärlek mellan människor av samma kön.

Jag älskade boken och jag älskar den än, när den filmatiserades för några år sedan var jag dock kluven. Något fattades trots att filmen var både välspelad och spännande, när jag nu läser/lyssnar om vet jag precis. Maria Langs fantastiska språk och gestaltning går helt enkelt inte att överföra till film. Kanske är en del passé men det är också en tidsmarkör och hennes böcker är klassiska pusseldeckare. De håller för tidens tand genom humorn bla i hur hon skildrar människorna och småstaden Skoga. ( Nora). Hon skriver utifrån ett kvinnligt perspektiv vilket kanske är anledningen till att hennes böcker är klassiker. Jag har hunnit till bok fast jag har fuskat genom att läsa flera senare bla. Kung Liljekonvalje av dungen som jag inte var så förtjust i som ung men som håller väldigt bra. Fick tipset att läsa om just den när jag var i Nora på semester och gick den speciella Maria Lang-promenaden som erbjuds under sommaren.

På bilden ovan ser ni mitt gamla tummade exemplar av debuten. På vykortet bredvid syns det ursprungliga omslaget som jag hittade under semestern i Nora.

Maria Lang ges fortfarande ut på Norstedts. Hennes böcker finns nyinlästa på Storytel.

Ett svar på ”Jag läser just nu om Maria Langs romaner och minns tillbaka”

  1. Av någon anledning har jag inte läst något av Maria Lang, vilket är obegripligt när jag tänker på det, eftersom jag gillar mysrysiga pusseldeckare som utspelar sig i mitten av 1900-talet. Jag har sett filmerna, kanske dags att läsa åtminstone en av böckerna och se vad jag tycker. Tack för påminnelsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *