Djävulsvind av Ray Celestin 

Ray Celestins kvartett av historiska kriminalromaner är något av det bästa jag läst inom genren. Det var därför med ett visst vemod jag avslutade Djävulsvind, som skildrar Los Angeles under sent 60-tal. (I Celestins romaner är alltid staden där berättelsen utspelas en av huvudkaraktärerna). Vi får träffa Ida, Dante och Louis Armstrong igen, äldre med krämpor, men still going strong. Santa Ana vindarna blåser genom staden och som alltid är berättelsen mörk, en noir. En skildring utifrån den lilla människans perspektiv och ett USA där rasismen och korruptionen frodas och förtrycker. Mina tankar far ofta till dagens USA och jag undrar hur mycket som egentligen har förändrats i världen egentligen? Tekniken har utvecklats men människan är den samma. 

Fick en fråga från en annan läsälskare om man kan läsa Djävulsvind fristående och det kan man naturligtvis, men jag rekommenderar starkt att man börjar med den första Yxmannen som utspelas i New Orleans på 20-talet och därefter fortsätter till Chicago med Mafioso och New York med Gangsterns klagan. Det är persongalleriet som binder samman böckerna och jag har tyckt mycket om att följa dem genom livet. 

Utgiven på Southside Stories 2022, översättning Hanna Williamsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *