Malibu brinner av Taylor Jenkins Reid

Hennes titlar har flödat bland boktipsen. Evelyn Hugos sju äkta män, Daisy Jones & The Six, Äkta kärlekar. Men för min del har de bara fladdrat förbi. Inte hamnat så högt upp på Att läsa-listan (om ens) Omdömena verkar vara polariserade? Antingen jättebra eller jättedåligt. Läs vad Maggan skriver om Evelyn Hugos sju äkta män.

Nå, med det sagt fick jag Malibu brinner i näven och jag har läst den med stor behållning. Bra tänker jag, att jag har en hel hoper andra böcker av författaren att hugga in på. I Malibu placeras vi i slutet av augusti 1983. Det är dagen då den spektakulära festen ska gå av stapeln. Ninas årliga fest. Den som alla, A-L-L-A, vill få en inbjudan till. Nina är storasyster i den syskonskara som berättelsen kretsar kring. I återblickar från 50-talet och framåt får vi också lära känna föräldrarna, den mytomspunna rockstjärnan Mick Riva och June som älskar Mick mer än han älskar henne. 1983 är det på sitt sätt en trasig syskongrupp, men med stark sammanhållning. Till kvällens fest dyker förstås överraskning efter överraskning upp och det blir ett häftigt crescendo.

Jag är barnsligt förtjust i tidsmässiga ramberättelser, när vi tar oss framåt timme för timme i kapitlen. Historien fördjupas och breddas, min spänning och förväntan stiger i takt med tiden. Redan i inledningen slås det fast att Malibu brinner med jämna mellanrum. Men jag tänker på den engelska titeln, Malibu rising. För det är ju det andra, det hoppfulla, oavsett om det handlar om människan eller naturen. Att något (åter)uppstår vilket i alla fall i några avseenden kommer att ske här. Spänningen och konflikterna kontrasteras snyggt med den laid-backiga surfarmiljön. Mycket filmiskt där det är enkelt att för sitt inre se de fyra syskonen stå på sina brädor högst upp på vågorna. Sand överallt. Mixen blir strålande och jag tycker det ska blir fint att läsa mer av Taylor Jenkins Reid.

Malibu brinner. Taylor Jenkins Reid. Utgiven 2023 av Bookmarks i översättning av Cecilia Berglund Barklem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *