Zoopojken av Peter Hammarbäck

En ovanlig berättelse, lite naivistisk med humor och allvar i botten. Adam har sedan barnsben älskat djur och efter att i ung ålder förlorat flera nära och kära är det arbetet som djurskötare på en stor djurpark som ger hans liv mening. Djurparken har dock ekonomiska bekymmer, antalet besökare har stadigt sjunkit och den nya djurparkschefen Camilla försöker finna på råd. Hon anförtror Adam, som är äldst och kunnigast bland djurskötarna, ett antal mer eller mindre galna idéer för hur man skulle kunna öka lönsamheten. 

Adam är bestört och försöker påtala att djurparkens syfte är att bevara den biologiska mångfalden genom att hålla utrotningshotade arter och att det finns etiska regler att följa även när det gäller djur. Camilla väljer dock att inte lyssna och trots att jag blir rasande på henne kan jag inte låta bli att fnissa, det finns människor som hon, igenkänningen är stark. Och Camilla börjar få bekymmer, saker som hon inte räknat med inträffar och mitt skratt ljuder elakt när en oförutsedd händelse sker när hon har en middag för kvinnliga företagsledare utanför varghägnet. 

När nyheten om att djurparken ska ta över riktigt exotiska djur från en cirkus tar Adams liv en nygammal vändning. Jag berättar inte mer än så här, tyckte verkligen om Zoopojken, handlar om människans relation till djuren, hennes ofta totala hänsynslöshet och bristande vett, blandat med humor och värme. Det är en bok som passar alla, inte minst tror jag att ungdomar i tonåren kommer att gilla boken skarpt.

Utgiven på Bazar Förlag 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *