Egendom av Hernan Diaz

Vilken utsökt och förbluffande roman, har aldrig läst dess like! Handlar om affärsmannen Benjamin Rask som skickligt undgår att förlora hela sin enorma förmögenhet vid börskraschen i New York 1929. Finansvärlden förundras och grubblar, anade Rask vad som skulle ske eller hade han bara tur i sina gissningar?  Då Rask är en privat och undanglidande person som sällan interagerar med andra, frodas skvallret och misstänksamheten. Kulmen kommer då en uppseendeväckande roman ges ut om Rask, förvisso har karaktärerna i boken andra namn och ingenstans nämns Rask, men alla vet ju ändå vem romanen handlar om.   

Egendom belönades med Pulitzer-priset tidigare i år och jag älskade den! Skildringen av Rasks disciplinerade nyfikenhet vad avser ekonomiska analyser är fascinerande och den historiska New York-skildringen är underbar. 

Utgiven på Brombergs, översatt av Fredrika Spindler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *