Ett ord för blod av Faysa Idle, Daniel Fridell och Theodor Lundgren

En uppväxtskildring från dagens Sverige, från ett Sverige som de flesta svenskar inte vet existerar.  Rakt upp och ner utan en enda krusidull, berättar 25-åriga Faysa om sin uppväxt i en familj bördig från Somalia. Fadern lämnar familjen tidigt och modern arbetar hårt för att försörja Faysa och hennes syskon. Under bara några år utvecklas Stockholmsförorten Tensta där Faysa bor till ett laglöst land och när en av hennes bröder väljer den kriminella banan, får det konsekvenser för hela familjen. 

Det är en mörk och skoningslös skildring av Faysas liv från det hon är ganska liten. Nära vänner dör, en bror dör men hon tappar aldrig styrkan att gå vidare och kämpa för att skapa sig ett eget liv och en egen röst. Hon är som en eld som inte låter sig kvävas. Som liten läser hon Pippi Långstrump som tröst, senare skriver hon poesi och hon har skrivit den här boken som jag hoppas många ska läsa. Tyvärr är den mer än högaktuell och oändligt hjärtskärande. Så läs, bara läs!

Utgiven på Lind & Co 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *