Skymning 41: roman från en krigstid av Kjell Westö

En stor läsupplevelse, blev helt uppslukad av kärlekshistorien mellan Molly och Henry, hon skådespelerska, han journalist. När vinterkriget bryter ut skickas Henry till fronten för att rapportera medan Molly reser till Sverige med sitt teaterkompani för en längre turné. 

När de åter kommer samman i Helsingfors under den så kallade mellankrigstiden har deras förhållande förändrats. Henry är märkt av upplevelserna vid fronten och Molly är djupt sårad över hans inbundenhet och brist på kärlek. Vi läsare vet att det är bråttom, fredstiden är utmätt, Finland kommer att alliera sig med Tyskland för att försöka vinna tillbaka Karelska näset som de förlorade i vinterkriget. 

Westö är en gudabenådad författare och jag tycker så väldigt mycket om de karaktärer han skapar. Hans berättelser är jordnära och lågmälda men inom och mellan karaktärerna döljer sig bråddjup av komplexitet. Hans romaner är alla förträfflig läsning.

Utgiven på Albert Bonniers förlag 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *