Huset jag inte riktigt älskade

Jag hade bestämt mig. Den enda boken på bokmässan skulle bli den här. Rakt på hyllan gick jag och plockade romanen med den intagande framsidan och lockande titeln Huset du älskade. Jag tycker mycket om böcker om hus, förstår du. Den bästa är förstås George Perecs Livet – en bruksanvisning, där hyreshuset på nr 11 rue Simon-Crubellier står i centrum.

Huset du älskade handlar om den omfattande moderniseringen av Paris som prefekt Haussmann genomdrev i slutet av 1800-talet.  När man skapar breda gator och boulevarder måste hus och smågator gå under. Ett sådant hus är Mme Rose Bazelets hus på rue Childebert. Här lever hon som änka sedan några år tillbaka. Romanen är ett slags brev till äkta mannen Armand, han som en gång förvärvat  det hus som Mme Bazelet lovat att till vilket pris som helst bevara och försvara.

Jag läser och jag blir inte så förtjust. Först är det berättarsättet. Du-berättelser har sina sidor. Här måste Rose förhålla sig till Armand samtidigt som författaren måste ge oss information som Armand rimligen redan känner till.

Hon är kanske det enda som lyser upp mitt ömkliga, sorgliga liv sedan du försvann. Vår dotter Violette lyser inte upp mitt liv. Men det vet du ju redan, eller hur?

Så småningom kommer också brev från Armand och dottern in som röster i berättelsen. Men jag tröttnar faktiskt. Blir inte alls så indragen i Rose göranden och låtanden som jag hade önskat och slutar att läsa.* Synd.

Kanske gillar du mera? Mejla mig om du vill ha min bok.

Huset du älskade. Tatiana de Rosnay. Utgiven 2011. På svenska av Sekwa 2011.

_______

*Okejdå, jag läste de sista sidorna för att kolla om huset fick stå kvar.

9 svar på ”Huset jag inte riktigt älskade”

  1. Gud, vad tråkigt! Jag som verkligen varit sugen på den här boken, jag också. Långsam, historisk roman om Paris. Låter som min kopp té. Om du inte skickar den till någon annan så mailar jag men blir lite avskräckt av din recension..

  2. Vad tråkigt jag som är så sugen på den och tycker att Tatiana de R är en så fantastisk författare.

  3. Åh, så synd att den inte riktigt nådde upp till förväntningarna. Jag köpte faktiskt enkom den här boken pga det fantastiskt fina omslaget, visste ingenting om den i övrigt. Får väl se vad jag tycker när jag börjat gräva mig igenom mina högar av olästa böcker och kommer dit en vacker dag. 

  4. Nu har jag läst ut och skrivit! Håller faktiskt int alls med men så var det också en avkopplande, inte alltför dramatisk bok jag ville ha.:) Titta gärna in!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *