Crimetime Specsavers Award 2018

Fördelen med bokpriser är att man som läsare får jättebra tips på böcker  som kanske annars lätt missats. Med detta i åtanke tog jag mig an de nominerade till Specsavers Crime Award i klassen årets bästa deckardebut. Kriterierna är dessa:

Priset delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren.

Så här tyckte jag:

Niklas Natt och Dag1793. En fysisk bok där lukter, exkrementer, grymhet och död är ständigt närvarande. En makalöst skickligt och välskriven historisk roman i en tid där mord var vardag. Aningen magstark för mig men absolut nyskapande. Utgiven på Forum förlag.

Elisabeth NorebäckSäg att du är min. En thriller med flera opålitliga berättare. En psykoterapeut tar emot en ny patient som hon tror kan vara hennes, sedan 20 år, försvunna baby. Spännande ände in i kaklet. Kanske min favorit till priset. Utgiven på Bokförlaget Polaris.

Pascal EngmanPatrioterna, En obehagligt realistisk actionroman om ett terrordåd i Stockholm. Utspelar sig i tidningsmiljö och bladvändare är bara förnamnet. Gillade verkligen, föredrar ofta just denna typ av thrillers. Utgiven på Piratförlaget.

Bettina Bieberstein LeeKorpsystrar. Välskriven, men inte mer än så. Skildrar prostitution och våld i nära relationer och jag tycker att jag läst historien förr. Tycker också att den saknar ordentligt driv. Utgiven på BladhbyBladh.

Stina JacksonSilvervägen. Melankoliskt och vackert om en far vars dotter har försvunnit spårlöst. Hans förtvivlan och tröstlösa letande efter henne går under huden på mig. Välskriven och fantastiskt vältecknade karaktärer, enligt mig mycket mer en roman än en deckare. Utgiven på Albert Bonniers förlag.

Priset delas ut under Crimetime festivalen som numera lämnat Gotland och går av stapeln under bokmässan i Göteborg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *