Blunda så ser du av Alice Nylander

Till Lilla Augustpriset nomineras sex författare som är mellan 16 och 20 år. Idén är att ”öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande.” De sex bidragen ligger på Augustprisets webbplats. Läs dem och rösta fram en vinnare!

Alice Nylander har skrivit Blunda så ser du. Juryn skriver: ”Hur beskriver man en stjärnhimmel? Denna frågeställning blir avstamp för en diskussion om ordens förmåga att fånga det sinnena upplever. Historiens du och jag må misslyckas med att hitta de rätta orden, men det gör inte författaren.”

Godmorgon! Vad äter du till frukost?
Helst av allt äter jag en färsk fralla eller frasvåfflor, sen händer det visserligen inte så ofta. För det mesta blir det någonting lättvindigt ur skåpen och en kopp te som jag aldrig hinner dricka upp, innan det är dags att kila till bussen.

Vad läser du helst till frukost?
Om rävar är ”allätare” så är jag nog en ”alläsare” som gärna anpassar mig efter årstiden. Såhär i oktober så råkar det vara spänning, skräck och klassiker som går hem bäst till både frukost, lunch och middag.

Vad läser du just nu?
Just nu läser jag Flugornas Herre av William Golding, Carrie av Stephen King och en hel del faktaböcker om allt från Rysslands historia till samhällsvetenskapliga forskningsmetoder för mitt gymnasiearbete.

Intressant! Hur ofta skriver du?
Dagligen, men för det mesta rör det sig som skolarbeten. Sen försöker jag skriva på mina ”projekt” (romaner som aldrig blir klara) så ofta det går. Jag önskar verkligen att dygnet haft fler timmar så att även de kunde fått mer uppmärksamhet. 

Läser du helst pappers- eller digitala böcker?
Böcker på papper alla dagar i veckan! Det är så mycket skärmar och digitalt i allt annat numera, böcker man kan hålla i handen är någonting jag håller väldigt kärt. En mycket effektiv avkoppling som jag rekommenderar starkt.

Vad använder du som bokmärke?
Knyter gärna bokmärken av garn, men på något vis hamnar de alltid under andras julgranar. I mina böcker brukar det bara bli dubbelvikta post-it-lappar eller diverse pappersbitar. Ja, förutom hundöron då.

Åh, ett bokmärke av garn! Det önskar vi oss. En viktig avslutande boknördsfråga är förstås hur du sorterar böckerna i hyllan?
Inte tillräckligt bra, har för lite bokhylla för mängden böcker så de står lite varstans. Har försökt göra någon form av uppdelning mellan pocket och inbundna, efter färg, men egentligen är det nog bara en halvdan ursäkt, eftersom det tar emot att erkänna att det råder fullständigt kaos och undantagstillstånd.

Bokkaos låter härligt. Tack för intervjun, a en fortsatt fin dag och lycka till i omröstningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *