Vida av Patricia Engels

Sabina låter livet komma till sig, inte tvärt om. Genom barndomen som det främmande elementet i skolan, till ungdomen, åren då allt fick hända, bara något hände har hon flutit med, med små rörelser för att hålla sig över ytan. Pluggtiden, Bogotá, pojkvänner, jobb, New Jersey, drömmar, tillfälligheter, Manhattan, men mest av allt bara flyta med, Miami, kärleksaffärer, låta livet styra, för hur mycket kan egentligen en tanke påverka framtiden?

I nio noveller, nedstamp i Sabinas liv, får vi bland annat möta kvarterets pojkslusk Lucho, lilla Papi, mördarmorbrodern, snygga Nico, gitarr-Lou, Elsa, gamla Paloma, Lucas och Vida. Sabina är rapp i hjärnan, sedan barnsben är hon van att vara en outsider på grund av sitt colombianska påbrå, och blicksnabbt har hon svar på tal som passar, och inte. Hon är modig och små-lat på ett förbryllande och inbjudande sätt. Effektivt sätter Engel spotten på vardagshändelser som säger mer om tid och rum än de flesta tunga tegelstenar. Jag har skrattat så där tillbakalutat ni vet, när kroppen bänder sig för att luften skrattet skapar måste ut. Ibland har jag också behövt lägga ifrån mig boken för att den glesa texten, trots sina få ord, säger så mycket att det är svårt att ta in utan att stanna upp.

Jag är kär i Patricia Engels sätt att beskriva Sabinas värld. Två meningar och jag är på plats, med fötterna i Hudson Rivers smutsiga vatten, förälskad i Luchos livsvana, beundrar hans sätt att röra ciggen när han snackar om sina planer, att allt kommer att bli annorlunda snart, roligt som fan. Jag vill sitta på Venice beach med Diego, se solen smyga sig upp medan vi nyktrar till från billig skumpafylla. Krama vilsna Vida, mellan dröm och verklighet och jag kräver att det görs en längre roman, en film, en pjäs- vad som helst som ger mig mer! Dock är jag säker på att formuleringarna, så skarpa, klockrena och fantastiska gör sig bäst just så här. Så jag får fortsätta att drömma om dem alla, för det har jag gjort sedan jag började läsa, nästan varje natt. Och längtande, väntande se fram emot en andra roman från Engel. Gud, jag blir helt pirrig när jag tänker på det. Som kärlek gör.

ps. Vida MÅSTE ges ut på svenska! ds.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *