Bokmässan for dummies 2.0

Nu är det snart dags igen för höstens stora firmafest för bokbranschen och andra bokintresserade i Göteborg. Under fyra dagar samlas förlag, bokhandlar, författare, journalister och litteraturintresserade på Svenska Mässan och frossar i böcker och litteratur.

För min egen del blir det åttonde året jag åker dit men speciellt för i år är att jag bara åker ner för Breakfast Book Club och för att lansera den bok jag skrivit tillsammans med Karin Berg från Enbokcirkelföralla.se. Den heter Konsten att bokblogga och vi kommer att prata om den samt hålla ett seminarium om att bokblogga i lokal F4 klockan 15.00 på söndagen. Dessutom kommer vi prata om bokbloggande och bokcirklande i bland annat Forma Publishings monter och hos Svenska Vuxenskolan.

Tidigare år har jag till bloggen författat en guide som kallats för ”Bokmässan for dummies”. Nu kommer den här igen i uppdaterad version.

Vad är Bokmässan?
Bok & Biblioteksmässan är ett spektakel som äger rum i Göteborg under fyra dagar varje år. I år är dessa dagar 22 – 25 september    25-28 september. Det är en gigantisk mötesplats för förläggare, författare, boklådor, tidningar, nasare, tryckerier, tidskrifter, seriemagasin, journalister och läsare. Det är alltså flera hundra montrar med företag, alla med någon anknytning till böcker, läsning, media etc. Ibland brukar den kallas för den stora firmafesten.

Vad kostar det?
På torsdagen och halva fredagen är det öppet enbart för branschfolk. Då måste man kunna visa att man jobbar inom något av ämnena för att få komma in och det kostar 200 240 kronor per dag. Från och med klockan 14.00 på fredagen öppnas mässan för alla och då kostar det 140  180 kronor per dag att gå in. Inget särskilt ingår egentligen i priset men många montrar har roliga föreläsningar och delar ut gratis saker och en del tidningar är extra generösa och delar ut gratis-ex.

Köpa böcker, men sen då, vad gör man?
Jo, man går runt och kollar montrar. Bläddrar och köper nya böcker. Allt från stora förlag och handlare som Bonniers och Bokus till små obskyra och okända förlag som specialiserat sig på smala ämnen finns representerade. Man lyssnar på författarpresentationer i förlagens montrar, köper böcker och får dem signerade. Det finns verkligen något för alla. Många av montrarna har försäljning av böcker.

Är det billigare? Tar dom kort?
De större företagen brukar ta kort men det är bra att ha med sig kontanter. Mycket. Det brukar vara jättelånga köer till de bankomater som finns inne på mässan.
Det är sällan billigt att handla hos de stora förlagen. Hitta samma böcker billigare i bokhandlarnas eller bokklubbarnas montrar istället. Överallt finns också mängder med erbjudanden, köp 2 för 1, tävlingar, utlottningar, ta 4 betala för 3 och massor av böcker till speciella mässpriser.

Hitta?
När man betalar entre och går in på mässan, brukar man få en tidning med en karta över mässhallarna och en lista över alla utställare och dagens program. På Bokmässans hemsida finns redan nu kartor över mässhallarna och listor med utställare och dess monternummer om man vill förbereda sig riktigt ordentligt. Ta en kik där!

Mässan är uppdelad i olika avdelningar så det ska bli lättare att hitta. Liknande företag har sina montrar på samma ställe. Till exempel brukar alla litterära sällskap ha sina montrar i en del av mässhallen. Tidningar och tidskrifter buntas ihop på ett annat ställe. Organisationer finns på en plats, små förlag på ett annat. Bokhandlar som Akademibokhandeln och Bokia finns på ett ställe. Serier på ett och barnlitteratur på ett annat. Barnen har även en helt egen scen med anpassat program.

Seminarier och monterprogram
Emellan och i alla dessa montrar finns det scener med massor olika programpunkter som författarsigneringar, uppläsningar, föredrag och föreläsningar. Vissa av dessa kostar pengar att gå på men de som hålls i montrarna är gratis och ingår i inträdesavgiften.

Vill man gå på de mer exklusiva seminarierna får man hosta upp 21oo 2600 kronor för torsdag, fredag, lördag. Kolla Bokmässans hemsida för aktuella dagspriser. Söndagens seminarium är gratis.

Äta?
Det finns caféer och restauranger inne på mässområdet. De brukar vara rätt kassa, sunkiga och dyra. Ett tips är dock att åka upp i Gothia Towers Sky Bar och käka deras räkmacka som är svindyr men supergod. Värd vartenda öre. Den kostar visserligen sina modiga 189 214 kronor.

Guldkorn?
Det är omöjligt att tipsa om något särskilt evenemang men mässan har en jättebra hemsidadär man kan kolla in alla aktiviteter och monterprogram. Mina guldkorn brukar bland annat vara Deckartorget och Sveriges författarförbunds scen men det skiftar från år till år. Alla små serieförlag och litterära sällskap brukar också vara inspirerande.

Hemliga tricks?
På torsdagar är det alltid vinmingel i montrarna strax innan och efter stängningsdags. Då bjuder alla sina kunder och gäster på vin. Det brukar hålla på mellan 18 och 19. Försök se inbjuden ut och grunda inför kvällen med gratisvin!

En halvtimma innan stängningsdags på söndagen så sänks alla priser drastiskt. Då vill alla bli av med böcker och tidningar för att slippa släpa med sig hem igen. I Svenska Tidskrifters monter brukar alla tidningar helt plötsligt bli gratis sådär kvart i fem!

I övrigt är det bara att gå runt och insupa miljön och njuta. Räkna med en hel dag att gå runt så slipper man stressa.

Bloggträff?
Ja, det är ett par på gång. Bland annat har många bokbloggare osat ja till Forma Publishings mingel på fredagskvällen. Klockan 16.00 på lördagen har vi eget mingel i rum R3 inne på mässan. Kom dit och mingla med oss. Rum R3 är vigt åt bloggare hela mässan, alla dagar. Där finns det internetuppkoppling, eluttag och kaffe och trevligt sällskap. En plats att ta rast på för bokbloggare på mässan.

Hur ser det ut?
Så här ungefär:

 

Uppdaterad 24 september 2014

4 svar på ”Bokmässan for dummies 2.0”

  1. Vilken fantastisk liten guide! Ska försöka titta förbi bloggrummet i alla fall även m jag bara är där på torsdag så mer bloggmingel än så blir det inte i år för min del.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *