Tintin idag

Jag är faktiskt ingen stor serieläsare men det är något med den uppnosige belgiska journalisten som ändå får mitt hjärta att klappa lite hårdare. Är det hans uppnosiga attityd? Hans lillgamla sätt eller hans syntiga frisyr? Trots att det hela tiden framhålls att han är journalist så utövar han nästan aldrig sitt yrke i serierna (mer än som tipsare då och då).

Han är ung, nästan pojkaktig men kan ändå både flyga flygplan, styra u-båtar och köra bil. Han är en modern man med förkärlek för djur och han är tillräckligt mycket man för att gråta offentligt (vilket han bland annat gör när han tror att Milou har omkommit i boken Tintin i Sovjet).

När jag läser Rackham den rödes skatt och Enhörningens hemlighet så kan jag inte låta bli att fundera över hur Tintin hade varit om albumen hade utspelat sig i nutid. Böckerna gavs ut i original 1943 och 1944 och det är en hel del som hänt sen dess.

För det första hade Tintin självklart haft en mobiltelefon och inte sprungit runt i telefonkiosker. Kanske hade han haft en iPhone full av användbara appar. Han hade självklart antecknat i telefonen men även kunnat surfa upp viktiga saker han behövt ta reda på. Hade hade såklart varit en flitig wordfeud-spelare. Kart-appen med inbyggd GPS hade förhindrat dem att navigera fel på det stora havet när de letade efter skatten. Professor Kalkyl hade i dag såklart haft en fungerande hörapparat och därmed förlorat ett av sina mest utmärkande karaktärsdrag. Kapten Haddock hade förmodligen varit en flitig twittrare med många anhängare tack vare sitt fantasirika språk.

I dagens mer öppna samhälle hade också Tintin levt som öppet homosexuell. Han själv är ganska könslös, kunde varit både man eller kvinna. Han drar runt med den burduse björnen Kapten Hadock och en vit, fluffig, småhund! Eller vad tror du?

Detta inlägg är en del i Bonnier Carlsens bloggstafett om Tintin. Läs mer den här. Igår bloggade Boktokig.

 

 

3 svar på ”Tintin idag”

  1. Jag är inget bitet Tintin-fan, har knappt läst ett enda album men nu slår nyfikenheten till tack vare all uppståndelse kring filmen. Hm. Man kanske skulle besöka bibblan…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *