Kära Ann-Sofie…

….tack för ditt brev om julklappsböcker. Faktum är att det är något jag funderar en hel del på här på paradisön Koh Lanta där jag tillbringar november månad. Julen känns långt borta här i 35-gradig värme men jag gillar julen och ledigheten, är mindre förtjust i det kommersiella men böcker både ger och får jag gärna.

Jag har hunnit läsa några böcker redan och minst två av dem kommer jag ge till min kära far i julklapp. Som tur är brukar han inte läsa här på bloggen så jag kan nog ganska säkert tipsa om dem här.

Den ena är Steve Jobs biografi som jag läser med stor glädje och energi just nu. Den är skriven av Walter Isaacson och beskriver osminkat apple-grundarens liv och person. En recension kommer senare om själva boken men jag rekommenderar den till alla som är det minsta intresserade av persondatorns historia.

Den andra är Isobel Hadley-Kamptz bok Frihet & fruktan, en bok som jag läste för någon vecka sen och jag funderar nu på hur jag bäst ska kunna recensera den rättvist. Boken väcker många tankar om vår samtid och hur vi lever och ställer frågor om liberalism och frihet.

Båda de här böckerna tror jag skulle passa min pappa som hand i handske då han inte är särskilt förtjust i skönlitteratur, gärna läser halvfilosfiska böcker och är mycket intresserad av persondatorer och dess utveckling och trots att han är en microsoftkille egentligen skulle han uppskatta att läsa om hur apple kom till.

Visste du förresten att Steve Jobs också grundade Pixar? Det hade gått mig förbi.

Jag har också läst Tigerkvinnan och serien om barnmorskan Cecilia Lund av Katerina Janouch. Den serien tror jag skulle passa min moster som också gillade bärserien av Eva Swedenmark och Annica Wennström. I bärserien heter böcker Lingon och lust, Hallon och hat och så vidare. Båda serierna innehåller flera feelgood-romaner för dem som gillar att läsa sånt. Bärserien kan vara svår att få tag på för förlaget har inte velat trycka upp fler, men om tillräckligt många letar efter dem så kanske nytryck blir på gång.

Just nu läser jag Erica Jongs Rädd att flyga. Vilken pärla! Varför läste jag inte den här för femton år sen. Vilken fantastisk bok. Jag förstår att den skrämde slag på många och upprörde när den kom. Känns som jag är sist i världshistorien att läsa den så ett julklappstips till alla kvinnor är väl i så fall boken Förföra demonen som kom förra året som är Erica Jongs memoarer. Här står den näst i tur så fort Rädd att att flyga är utläst.

Som ett nödtips om man inte kommer på något tycker jag också att man kan ge bort en tidningsprenumeration i julklapp. Varför inte ett års prenumeration på Vi läser?

Ja, det var mina julklappstips det. Hoppas det var något som föll i smaken!

Varma hälsningar från Thailand

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *