Förkunnaren


För två år sen (tänk att vi hållit på så länge) så läste vi Unni Drougges bok Bluffen som var den första i en planerad triologi om journalisten Berit Hård. Åsikterna om boken då var blandade  men de flesta gillade Berits tuffa uppsyn och attityd.

Ja, vad finns inte att gilla? En lagom gammal kvinna i en mogen kropp som vräker i sig onyttigheter, inte har några skrupler och njuter av livet. Hon lever ett till synes okomplicerat och lössläppt liv. Lite sådär som man själv önskar att man varit någon gång i livet.

I andra boken fördjupas karaktären ytterligare. Berit Hård får i uppdrag att skriva ett personporträtt om den folkkära artisten Lotus af Love som har synnerligen drag av en folkkär verklig artist. Han lever med sin kvinna Kajin och tillsammans med dem reser Berit till Indien för att lära känna Lotus mer inför porträttskrivandet.Såklart är verkligen inte så ljust skimrande som Lotus af Love försöker få den att framstå och Berit blir indragen i en härva av makt, våld, pengar och andlighet. Lotus af Loves verksamhet visar sig vara en total bluff och intrigerna är många när Berit börjar nysta i härvan.

Unni Drougges berättelse balanserar hela tiden på gränsen till att bli för mycket, att slå över och inte bli trovärdig  men hon gör det skickligt och faller aldrig över och det finns en underton av humorn också hela tiden. Jag gillar att Berit och de andra karaktärerna fördjupas, de visar upp fler sidor av sig, både starka och svaga. Jag upplever också att mycket av det grova språket som fanns i första boken inte får ta lika mycket plats i den här boken.

När jag läser tänker jag lite på Sparkle Hayters böcker om journalisten Robin Hudson. Hon är journalist på nyhetsprogrammet Special Reports som inte är kända för sin seriösa journalistik direkt. Det är wallraff-jobb och hemliga kameror och Robin är inte allt för förtjust i det. Hon lever som singel, utan barn och tycker själv att hon är skitsnygg med sin kurviga kropp och röda hår. Hon beskriver sig själv som en lång Rita Hayworth. Hon samlar på klipp om konstiga mord och hennes favoritmordredskap är en åttakilos sköldpadda! Tre böcker finns översatta till svenska. Rekommenderar dem varmt i väntan på tredje boken om Berit Hård som beräknas komma till hösten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *