Morgonsamling om New York

God morgon! Jag vet inte hur det är med er, men jag längtar alltid till New York. I brist på resa har jag samlat fyra tips.

1. En av de första reseböckerna om New York jag läste var USA – personlig handbok för alla som reser. Den kom ut 1998 och handlar förstås inte bara om New York utan om hela landet. Zac O’Yeah tar läsaren vid handen och visar hur det ligger till. Författaren berättar personligt om olika platser och personer och det blir en bok att läsa både före, under och efter resan. Eller till och med i stället för. Jag älskar verkligen den här handboken! Zac O’Yeah har blick för intressanta saker och en stil att berätta om det som gör att jag har boken som bästis. Den är utgiven i flera utgåvor, den senaste i elektronisk form 2010.

USA – Personlig handbok för alla som reser. Zac O’Yeah. Utgiven av Serum 2010.

2. Den läsvärda bloggen Ett annat New York har blivit en bok med samma namn. I grannskap efter grannskap får vi genomgångar och tips om sevärdheter, fikaställen och shopping. Bloggen och boken vill visa det som inte nödvändigtvis finns i klassiska turistböcker. Den är lika personlig som bloggen och kan inleda ett kapitel med: Ming och jag besöker East Village när vi vill ha en rolig utekväll… Det känns som jag får förtroliga tips till just mig! Det jag gillar extramycket är att varje område också får en aktivitetsguide som En dag i Midtown eller  En fredag i Harlem. Med superfina bilder och kartor måste den här boken vara en självklar kompis i NYC-planeringen.

Ett annat New York. Daniel Svanberg. Utgiven av Karavan 2012.

3. Sandra Beijer är en bloggare och bor sedan dryga året i New York. Med bilden som utgångspunkt berättar hon om sitt liv och här kan man få många dagsaktuella tips om barer och restauranger i staden.  Hon har dessutom sammanställt en guide till New York som ger en bra översikt. Missa inte den här bloggen. Sandra Beijer är verkligen inspirerande. I sina längre krönikor skriver hon enastående bra.

Nio till fem.

4. Under Sandy-stormen var Marie Eriksson på plats i staden. Äventyr, äventyr. Jag ber och får tips om ett ett par av hennes book shops-favoriter på södra Manhattan

Strand Books i hörnet av Broadway och 12:e gatan. En trång affär som funnits sedan 1927. Ett brett utbud av gamla och nya böcker, skivor och filmer. Här finns också en hel del souvenirer med den typiska Strand-loggan, kassarna kanske är de mest kända. Två kvarter söderut, vid Union Square (14:e gatan), har kedjan Nobles & Barnes en stor affär. Här finns förutom böcker, tidningar och filmer ett stort fik med utsikt över Union Square och gratis wi-fi.

Så, då bokar vi va?

Bilden av The High Line är tagen av min godaste vän Ida Krasse som så vänligt messade mängder av bilder till mig när senaste NYC-längtan satte in.

PS. Enligt O har varit på stadsbesök i New York för sjutton!

2 svar på ”Morgonsamling om New York”

  1. Suck, don’t get me started… Har varit ett par gånger i NYC, bland annat jobbade jag där drygt 3 månader en höst, och hade hur kul som helst!

    Önskar så att jag hade tid och råd att åka tillbaka en sväng.

    Men älsklingsstället Columbus Books har tyvärr stängt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *