Fjärilseffekten

bild-3Jag minns ett tankeexperiment som jag uppmanades att göra. Det var en kurs i hur jag skulle bli en bättre arbetare genom att klargöra mina mål och hitta konkreta handlingar som måste göras för att uppnå målet. Jag skulle börja från målet och sedan handling för handling backa mig tillbaka till där jag befann mig nu. Och tada: en handlingsplan var klar! En simpel uppgift. Men mycket svår att göra. Inte minst för att framtiden inte alltid är förutsägbar och det är svårt att veta om det ena leder till det andra.

Och åt andra hållet? Vad är den utlösande orsaken till att något händer? I Fjärilseffekten tar Karin Alvtegen utgångspunkt från en svår trafikolycka och därifrån berättar hon om tre personer. Bodil som just fått besked om en svår sjukdom, hennes dotter Viktoria som drastiskt vill ändra sitt liv och Andreas som fick sitt liv förändrat och inget hellre vill än att få allt tillbaka som det var. I väl utmejslade personporträtt och med knivskarpt språk letar författaren sig fram genom nät av orsak och verkan till den där allra första punkten som fick något att hända. Fjärilen. Riktigt obehagligt. För om det är lustfyllt att sitta och målformulera roliga saker i ens liv så är det inte trevligt att spekulera sig bakåt och tänka på saker som gjorts och vilka konsekvenser det har fått. Jag vet inte hur det är med er, men inte alla beslut och handlingar i mitt liv har varit genomtänkta och kloka. Vilken betydelse fick det?

Samtidigt går det inte att älta. Livet ser ut som det gör. Jag tror inte heller det är poängen med Alvtegens bok. Kanske istället tvärtom, en uppmaning att ta tillvara det som är och inte minst de man har kring sig. De tre personerna i romanen tiger still, och det är just det som nästan blir deras undergång.

Fjärilseffekten. Karin Alvtegen. Utgiven av Brombergs 2013.

____

Läs en frukostintervju med författaren. Fjärilen på bilden kommer från Mornington Stravaganza, det fina Göteborgs-hotellet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *