9-12

ljus14Åldersnonchalant läsning, skriver läsambassadör Johanna Lindbäck, från någon av sina utposter. Åldersnonchalant läsning som betyder att skitsamma vad förlaget har kategoriserat in en bok i för åldersfålla – man läser ändå. Det är längesen jag sa att jag inte läste ungdomsböcker. .(Just nu läser jag den till Augustpriset nominerade Lex bok. )

Läser böcker som förlagen fållar in i 12 – 15 eller 15+,  gör jag stundtals och ofta med god behållning. Men 9 – 12-kategorin har visat sig vara en intressant kategori också. Här är huvudpersonerna på väg in i tonårsbubblan, men har ännu inte blivit tonåringar. Vägen in dit gick via en bokhora-podd där (om jag inte minns fel) Clarisa Rolandi-Ronge  från Flaskposten rekommenderade En nyckel, en gåta och fyra brev av Rebecca Stead. Nu i fin pocketutgåva (Jag själv lånade den på Kulturhusets barnbibblo och gick till allas fasa in där med S-K-O-R, jamen förlåt!) En spännande bok med olika tidsplan och 70-talets New York. Huvudpersonen Miranda är i 12-årsåldern om jag inte minns fel och med ett ben in i tonåren, men inte tonåring.

En annan spännande bok är Tredje tecknet av Ingelin Angerborn där Olivia märker att någon osynligt är inne i hennes rum. Vem är det? Magisk realism och spänning.

Utan mystik men full av vardagens dramatik är Lite ihop av Johanna Lindbäck. Majken plötsligt känner att hon och bästisen inte längre klickar som förr? När kompisen börjar intressera sig för killar försöker sig Majken på samma sak, genom att köra projektet lite ihop tillsammans med den nyinflyttade Ivan. Med driv och träffsäkra dialoger, på Lindbäckst vis, och jag sträckläser boken.

Så dagens (vidarebefordrade) tips alltså: Läs åldersnonchalant!

_ _ _ _

Det här är mitt inlägg i julkalenderbloggstafett arrangerad av Sofies bokblogg. Nästa blogg att skriva är Book Twin

5 svar på ”9-12”

  1. Jag kan bara hålla med – bra att du puffar för ldersgränslös läsning. Jag har också fått många fina lässtunder med böcker för yngre. Själv är jag nyfiken på Katarina von Bredows böcker. De får alltid så fina omdömen av – vuxna! – kritiker. Hon står på min läsalista. Har du läst något av henne?

  2. Håller med dig där. Blev så irriterad när en bibliotikarie tittade snett på mig när jag skulle låna en fantasybok senast som stod bland barn och ungdomsböckerna. ”Ja, fantasy är ju för de unga så de står här borta” sa hon när hon visade mig hyllan. Sen tittade hon lite snett på mig och tillade ”Men jag antar väl att alla kan läsa dem”. Kände mig jättedum och ville först inte alls låna boken. Kände mig gammal. Jag som ändå bara är 20 år och fortfarnade borde ”få” läsa dessa böcker. Borde vara mer accepterat att vuxna inte bara måste läsa vuxenböcker (fast det är väl därför det har börjat komma så otroligt många böcker inom ”unga vuxna” kategorin nu) precis som ungdomar och barn inte bara måste läsa ungdoms- eller barnböcker.

    Bra inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *