Det finns aldrig tillräckligt många Jane Austen-romaner – del 1

Jag var i tidiga tonåren när jag upptäckte Jane Austen. TV visade en filmatisering av Emma och jag lånade boken på biblioteket. Eftersom jag tyckte väldigt mycket om Emma lånade jag även Stolthet och Fördom. Jag antar att ni förstår resten? Jag har sedan dess älskat historien om Elizabeth Bennet och Mr Darcy. Jag har ofta frågat mig varför denna boks karaktärer är så införlivade i mig och varför jag så ofta läst om boken? Jag hittar inget svar, men då romanen fortfarande 200 år efter första publicering säljer som smör måste det ju finna någonting som gör den allmängiltig eller är det mer komplicerat än så?

När Jane Austen dog vid 42 års ålder hade hon skrivit 6 fullbordade romaner. Förutom de ovan nämnda, ävenFörnuft och Känsla, Northanger Abbey, Mansfield Park samt Övertalning. På 70-talet då jag läste böckerna för första gången var inte Northanger Abbey och Mansfield Park översatta till svenska. Jag fick stava mig igenom båda två med hjälp av ett jättetjockt lexikon. Tog tid, men böckerna blev lästa och jag höjde mitt betyg i engelska det året.

Jane Austen lämnade efter sig flera oavslutade manuskript varav ett var Sanditon. Under 70-talet fullbordades romanen av en annan dam. Denna andra dam, författarinna till yrket, skrev inte för litteraturvetenskapen, (vilket har varit vanligt när det gäller Austen), utan för den för den vanliga Jane Austen-läsaren. Sanditon som blev en stor succé är kanske inte lika vass som Jane Austens andra verk men ”en annan dam” har lyckats mycket väl med att avsluta berättelsen i sann Austensk stil. Humor, romantik och ett antal ”Jane Austen fools” som Austens mindre vänligt skildrade karaktärer brukar kallas. Sanditon översattes till svenska när den kom ut och är en bok som jag gärna återvänder till.

1995 gjordes en fantastiskt bra och numera klassisk tv-serie av Stolthet och Fördom eller Pride and Prejudice som titeln lyder på originalspråk. (Eller för all del, ”P&P” som den kallas av fansen). Strax efter succén med tv-serien började en ny Jane Austen fandom ta form. På det nyfödda internet spreds texter om Jane Austens karaktärer skrivna av fansen. Därefter började texterna ges ut som böcker under devisen ” There is never enough Jane”. Det finns fandom-böcker baserade på samtliga Jane Austens verk, men inte oväntat är P&P populärast. Dels fortsatta berättelser på tema paret Darcys äktenskap, men även variationer på den ursprungliga romanen kallade ”What if?” är vanliga. De flesta texterna kan sorteras in i ”romance-facket”, så om man är Jane Austen-puritan, dvs. vill att det ska vara kyskt och Austen-troget ska man nog akta sig, det förekommer en del heta scener i böckerna. Jag ska kanske lägga till att ”Jane Austen puritan” är ett vedertaget begrepp i England.

För några år sedan hittade jag av en slump min första Jane Austen fandom-bok på bokbörsen och sedan dess har jag plöjt igenom ett antal. Kvalitén varierar, men jag finner läsningen mycket underhållande och så håller jag min engelska läsning igång. Böckerna finns alltså inte på svenska, men med google translate i mobilen kommer man långt.

I morgon ska du få en lång rad tips!

Gästbloggare: Margaretha Weimar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *