Populära bebisböcker

Den Lilla Läsaren har ganska många böcker för sin ringa ålder vilket är tur då det ganska ofta händer att den Stora Läsaren får en bok i handen med en uppmaning att läsa. Det är lite blandad kompott i bokhögen, Första mosboken tycker Lilla Läsaren är fin att bläddra i om och om igen och se på alla grönsaker och frukter man kan göra mos av. Stora Läsaren däremot kan ibland tröttna på att läsa om Palsternacka, Majs och Mango och efter några gånger börja se sig om efter något annat. Då kan man t.ex. föreslå Känner du Pettson och Findus? en bok om just Pettson och Findus i ett litet mindre format än normalt och med hårda sidor. Här har Findus gömt saker på olika platser runt gården och så är det Pettsons uppgift att hitta dem. Stora Läsaren gillar den här boken då det är lite mer text på varje sida och som välkänt i Sven Nordqvist böcker en del att titta på.

Men här är det nog åldern på Lilla Läsaren som begränsar och det finns inte riktigt tålamod att lyssna på all text. Om man i stället läser enbart raden då Pettson hittar det som söks, är boken populär, och Findus är ju fin att titta på tills man växt till sig och orkar med hela texten innan det är dags att vända blad.

11085757504_257b7fc63c_qTill sist är det dags för en favorit för både Lilla och Stora Läsaren, Mamma borta. Lilla Uggla ramlar ner från boet och får hjälp av en kanin att hitta Mamma Uggla. Det här är en bok som Stora Läsaren tycker om för de väldigt vackra bilderna och för den enkla men väldigt fina (och roliga) historien. För Lilla Läsaren är det kul när Lilla Uggla beskriver för Ekorren hur Mamma Uggla ser ut. Man kan t.ex. peka på ögonen då Lilla Uggla säger ”Min mamma har stora ögon, så här stora”. Och första uppslaget där Lilla Uggla först sitter i boet för att sedan ramla ut som är illustrerat med hjälp av en halvsida, är intressant att titta på. Men det allra bästa är ändå när Lilla Uggla hitta Mamma Uggla, då kommer det breda leendet och den sidan kan man titta på nästan hur länge som helst.

Första mosboken. Johanna Westman. Utgiven av Rabén & Sjögren 2009.

Känner du Pettson och Findus. Sven Nordqvist. Utgiven av Opal förlag 2014.

Mamma borta. Chris Haughton. Utgiven av Lilla piratförlaget 2013.

– – – –

Om jag nu inte räknar fel är detta bloggy 81 i #blogg100.

Ett svar på ”Populära bebisböcker”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *