Olika ger ut böcker om romska barn

Gästbloggare: Petra Jankov Picha

Illustratören Marcus Gunnar Pettersson tillsammans med författaren Marin Salto har tillsammans med Olika förlag gett ut tre spännande barnböcker där huvudpersonerna är romer. Men egentligen är det irrelevant. Böckerna handlar inte särskilt mycket om att barnen är romer eller om romers miljö utan om alldagliga och vardagliga saker.

I Dansbus & kaktrubbel ska Selma dansa och uppträda inför skolan på en stor skolfest. Hon är nervös och försöker hitta olika sätt att tackla rädslan. I Badbomber & simhopp våndas Mertsi över att han inte riktigt vågar hoppa från trampolinen men han hemskt gärna vill och kompisarna gör det. I camping och kurragömma leker Rosa och Emma kurragömma och gömmer sig nästan för bra emellanåt.

De två första böckerna vänder sig till lite äldre barn, runt 5-6 passar utmärkt. För oss var det perfekt att läsa dem eftersom vi brottats med samma oro här hemma. Att uppträda på skolavslutningen eller att göra saker som kompisarna vågar men inte riktigt man själv. Böckerna väcker både många tankar som man kan prata med barnen om och ger tröst och stöd till de barn som själva befinner sig i liknande situationer. De är lätta att identifiera sig med och dessutom roliga att läsa.

Den tredje kurragömmaboken är perfekt för treåringen som själv älskar att leka kurragömma och är också rolig med många detaljerade bilder.

Böckerna är fint och rikligt illustrerade och de är lagom långa. Tummen upp för Olika förlags tre nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *