Jag vill också: Leta upp ett författarskap. Läsa det. Aldrig mer bli mig lik

Mind the Book lyssnar till Allvarligt talat där PO Enqvist rekommenderar en kvinna att under en vinter läsa en författares samtliga verk och – det viktigaste – i kronlogisk ordning för att ta del av hur man blir människa. (Jag är inte alls säker, förresten, att han tolkade kvinnans fråga rätt men svaret är fascinerande).

Att läsa (och göra) allt och i ordning är en specialitet jag har och som jag kämpar med. Jag vill kunna nöja mig nedslag och inte alltid vara grundlig  och metodisk. Men ofta är det på sin plats. Som att läsa Dorothy Parker från början till slut.

I Skugges bok får jag återuppta bekantskapen med Dorothy Parker – hon som  skrev Constant Reader-kolumnen i The New Yorker på 20-talet. I en post på sin blogg skriver Linda Skugge så bra om Parker. Och, ja. Gissa vem som just nu jagar Parkers samlade noveller för att kunna gå igenom dem grundligt och metodiskt?

P O Enqvist menar dock att i en sådan kronologisk läsning så ska man inte läsa något annat. Det handlar om att skapa ett alternativt inre landskap och med andra böcker, tidningar etc blir det inte det så. Det vet jag just inte om jag vill. Kanske får jag låta mig bli bara lite förändrad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *