En egen plats av Robert Goolrick.

En-egen-plats-64x100[1]En-egen-plats-64x100[1]I 60 år har Sam burit på berättelsen om Charlie Beal. Jag måste tillstå att jag är svag för böcker med historieruvande berättare. De närmar sig sin ålders höst och kommer liksom äntligen till skott med att berätta om de händelser som för alltid präglat deras liv.

Sam är fortfarande liten pojke då Charlie Beal kommer till hans hemstad Brownsburg i Virginia, USA. Året är 1948 och livet i det lilla samhället återhämtar sig sakta efter kriget. Ingen i Brownsburg vet varför Charlie kommit bara att han köpt mark invid floden där han sover under stjärnorna på sitt lastbilsflak varje natt.

Charlie börjar arbeta hos Sams far och han och den lille pojken fattar omedelbart tycke för varandra. Charlie börjar sakta finna sig tillrätta och det kan anas att han kanske funnit sin plats i världen. Men det är innan han möter Sylvan.

Sylvan är gift med en av Brownsburgs rika män som av en slump fick syn på henne när han besökte hennes fars ensliga bondgård. Hon är ung, hon är vacker och hon har begränsad erfarenhet av världen utanför Brownsburg. Hon har vuxit upp med radioteater och har anammat radioskådespelarnas sätt att tala. De kläder hon låter sy upp är kopior av vad Hollywoodstjärnorna bär i de filmtidningar hon slukar. Hon och Charlie är ödesbestämda för varandra.

Bokens stora behållning är de många inkännande människoporträtten och trots att det är ett och ett halvt år sedan jag lyssnade på boken minns jag tydligt inläsaren Matias Holms röst när han läser den stämningsfulla lätt melankoliska texten. Bokens originaltitel är Heading out to wonderful vilket enligt mig är en lysande titel.

Boken är översatt från engelskan av Claes Göran Green och ljudboken är producerad av Earbooks 2013. Bok och E-bok utgiven av Historiska Media 2013. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *