Kulturkoftor

”Koftan har egentligen allt”, skriver Celia B Dackenberg , ”Ändå tycks den ofta vara något av ett garderobens lågstatusplagg.” Det är något nedsättande, vardagligt och non-fashion över ordet och plagget.

Ändå är ju koftan ett huvudnummer och i Dackenbergs bok lyfts den fram i sitt rätta sammanhang. Som kulturbäraren. Dackenberg har studerat en rad personligheter – och framförallt deras ylleplagg. Här träffar vi till exempel Sven ”Sleven” Säfwenberg och hans tröja som var så proppfull av tur att den måste bäras i samband med bandymatcherna på det tidiga 1900-talet. Hur skulle han annars vinna? Stilikonen Coco Chanels marinière presenteras, det vill säga den randiga sjömanströjan. Och också Curt Cobains mys-cardigan har en given plats i boken.

Miss Marpels sjal

Varje person och det stickade plagget presenteras begåvat och intressant. Fantastiska berättelser! Dessutom och framförallt har Dackenberg dissekerat det stickade plagget och nykonstruerat ett mönster för oss andra att sticka. Med tydliga och lockande beskrivningar är det här en guldgruva.

Men oavsett om man tycker om att sticka eller inte är det här en bok för den som på minsta sätt är intresserad av kultur och dess främsta bärare: koftan.

Kulturkoftor – Livet, konsten och saker att sticka. Celia B Dackenberg. Foto: Stellan Herner. Utgiven av Norstedts 2017.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *