5 tycker om bra julklappsböcker

Nu är det dags att köpa julklappar och självklart blir det böcker, eller hur panelen! Ge oss två tips på julklappsböcker och vilka de passar för.

Amanda: Mjölk och honung av Rupi Kaur skulle jag ge till mina bästa tjejkompisar i min egna ålder, runt 25-35 år. Vacker diktsamling om hjärta, smärta och feminism som nog de flesta unga kvinnor känner igen sig i.
Till en lite yngre cool tjej skulle jag ge Godnattsagor för rebelltjejer : 100 berättelser om fantastiska kvinnor så hon får läsa om något annat än prinsessor och elaka styvsystrar.

LarsSébastiens franska kokbok av Sébastien Boudet till matälskaren som har lite tid över eftersom vissa recept tar tre dagar att göra. Björnen kommer! av Mattias Göransson till den som vill ifrågasätta ”sanningen” och dessutom vill ha en nostalgitripp tillbaka till 80-talets ubåtsjakter.

Cecilia: Självklart blir det lite böcker i klapparna! Vi brukar fokusera på barnen när vi firar jul så här kommer lite tips till de yngre familjemedlemmarna. Till dem mellan 6 och 9 år skulle jag rekommendera Handbok för superhjältar av Elias och Agnes Våhlund som jag just nu läser med min dotter. Det handlar om en tjej som blir superhjälte.Superspännande!Till de lite äldre barnen skulle jag rekommendera Godnattsagor för rebelltjejer : 100 berättelser om fantastiska kvinnor av Elena Favilli och Francesca Cavallo. Vi har hört mycket om män som gjort avtryck i historien men i denna får vi lära känna 100 flickor och kvinnor som gjort bestående insatser. Där har ni lite girl-power-tips till säcken!

Alva: Till min godaste vän vill jag ge Malou Sivers Mitt hjärtas oro. En sorglig fin bok att läsa både för den som tycker om biografier och romaner. Till min dotterdotter som gärna läser deckare vill jag Familjen av Kjell Johansson. En släkthistoria, som är nog så rafflande!

Pär: Min första julklapp går till min gamla skrivkurslärare Karl Lindqvist. Han stöttade mig enormt mycket i mitt skrivande. Jag brukade kalla honom min andliga fader. Eftersom Kalle har sina rötter långt uppe i norr och att man ibland kunde ana en viss hemlängtan i hans skrönor och berättelser vill jag ge honom Danlel Väyrynens kritikerrosade diktsamling Marken. Den är en hyllning till malmfälten i norr och gestaltar hur laestadianism och arbetarrörelsen fortfarande lever och frodas. Jag är säker på att Kalle kommer att älska den. Min andra julklapp, som jag vill ge bort, är ungdomsboken Crossover av den amerikanska författaren och poeten Alexander Kwame, i översättning av Jason Timbuktu Diakité. En gripande skildring med mycket värme och humor. Poetisk bok skriven på hiphop-prosa. Boken vill jag ge till alla barn och ungdomar som kämpar med läsningen.

 Läs mer om vad vår panel  tycker här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *