Pastoralia och andra noveller av George Saunders

Noveller så fartfyllt hejdlösa att de aldrig skulle kunna utvecklas till en roman, det vore rent ut sagt helt onödigt. Det handlar om den lilla människan som försöker överleva i en värld styrd av socioekonomi och tyranniska idioter. Det är roande och djupt obehagligt men på samma gång helt genialt! Jag är som ni förstår överförtjust och anser att alla ska kasta sig över den här boken med noveller från sammanlagt fyra novellsamlingar. Novellerna är utvalda av förlaget i samråd med George Saunders själv. Nedan finns en kort teaser om varje novell:

Inbördeskrigsland på fallrepet
Inbördeskrigslandet är en temapark, en grotesk sådan med maktfullkomliga chefer.

180-kilos-VD:n
Jeffery är tjock, väger 180 kg och jobbar på ett företag som tar hand om bråkiga tvättbjörnar som man låtsas släppa  fria, när björnarna i själva verket dödas och dumpas i en grop. Allt fungerar tills en djurrättsaktivist dyker upp.

Nedladdningar för Mrs. Schwartz
En man sörjer sin avlidna kvinna. Hans skuld är obeskrivlig. Han ringer den psykiatriska kliniken skuldmästarna för att få hjälp.

Pastoralia
Ännu en upplevelsepark där huvudpersonen jobbar i en grotta och får en slaktad get att inmundiga varje kväll. Arbetsgivaren försöker få honom att ange sin grottkollega, men han är en god människa.

Sea Oak
Om en pojke med motbjudande arbete och hans käbblande systrar som alla bor hos den goda faster Bernie. Kanske den novell som grep mig djupast.

Den olycklige frisören
Frisören saknar tår och bor fortfarande hos sin dominerande mamma. På en körskolelektion får han syn på en väldigt söt kvinna, fast hon har ett fel, hennes huvud är för litet för hennes kropp.

Fallen
En misslyckad man på väg hem längs floden. Ser två flickor i en kanot glida förbi, filosoferar över sin son, sin fattigdom och sin fru som han älskar trots allt, när han plötsligt kommer på att det var något märkligt med kanoten.

Jon
Ett ungt par befinner sig på en forskningsklinik, där de är försökspersonen. När de får barn begär de utträde och märkligheter kommer i ljuset.

Den röda rosetten
En rabiesliknade sjukdom drabbar en mindre by. Vilka husdjur ska sparas och vilka ska dö? Kan man lita på ett friskt djur, en kort novell med många undertoner.

CommComm
Några dagar hos flygvapnet på en nedläggningshotad bas. Bävrar och döda människor spelar en väsentlig roll i novellen.

Ärevarv
Den goda flickan Alison råkar illa ut, grannkillen Kyle försöker hjälpa utan att överträda de regler hans föräldrar satt upp för honom.

Pinnar
Den kortaste novell jag läst i hela mitt liv om en man som har en påle i trädgården. En påle som smyckas omständligt efter årstid och humör.

Flykten från spindelhuvudet
En nutida variant av Karin Boyes Kallocain, fast här heter medicinen Darkenfloxx.

Semplicaflickorna
En mörk novell om flickor från tredje världen som arbetar som trädgårdsutsmyckning i rika människors trädgårdar. Novellen handlar om socioekonomi vilket kanske låter tråkigt men det är det definitivt inte!

Tionde december
Om en pojke som vars mamma beskriver honom som Magnifike Lille Killen. Själv tänker han på benämningen som sitt indiannamn.

Utgiven på Albert Bonniers förlag 2021, översättning av Niclas Nilsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *