Sarek av Ulf Kvensler

Jösses Amalia, vilken nagelbitare! Gastkramande är bara förnamnet! Var på helspänn under hela läsningen, blev inte speciellt förvånad när det uppdagades att Sarek är en av de nominerade till Årets bok 2022. 

Anna, hennes fästman Henrik och vännen Milena brukar fjällvandra varje sommar och detta år har man planerat att gå Kungsleden. Bara någon vecka innan hör Milena av sig och berättar att hon träffat en man, Jacob, hon undrar om han kan följa med. När de fyra träffas vid nattåget får Anna en känsla av obehag, hon känner igen Jacob från vad hon tror, inte så smickrande sammanhang. Jacob visar med en gång  att han är van att få sin vilja igenom, han vill att gänget ändrar sina planer och åker till Sarek istället. De övriga tre går motvilligt med på arrangemanget. 

Sarek är en makalöst välskriven psykologiskt thriller, Ulf Kvensler bjuder på ett lysande hantverk! Han debuterar som romanförfattare men är definitivt inget blåbär, har skapat och skrivit manus till bland annat tv-serierna Solsidan och Vår tid är nu. För mig som alltid har bott i städer är vildmarken trots sin skönhet en kuslig plats, klaustrofobisk och tom på människor. (Tacka vet jag en mörk kväll på Sergels torg). Som jag känner nu kommer jag aldrig, aldrig ge mig ut på fjällvandring. En brasklapp dock, jag räknade ut hur det förhöll sig, brukar aldrig göra det annars. Men som Ann-Sofie sa, jag har ju inmundigat hundratals spänningsromaner under mitt liv. Kanske jag har till slut uppnått en viss skicklighet i att räkna ut hur saker ting  förhåller sig. 

Utgiven på Albert Bonniers Förlag 2022.

2 svar på ”Sarek av Ulf Kvensler”

  1. Jag håller med!
    Under läsningen irriterade jag mig dock på inkonsekven i att fjällen ibland kallas för berg och älven för flod. Vi har inga vattendrag som kallas floder i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *