Lektioner i kemi av Bonnie Garmus

I sängen förhandslästes sida efter sida av pdf-bunten. Bara ett papper till, och ett till och ett till. Svårt att släppa taget, tänkte jag och förlorade mig i boksidorna. För det här är bra läsning. Alltså superbra! Rolig, tänkvärd, överraskade läsning. Och lärorik måste jag lägga till.

Det är Elizabeth Zott som står för allt detta, kemiforskare. Skicklig, framgångsrik. Men andra – männen – tar cred för resultaten. När hon möter sin jämlike i laboratoriet, kemisten Carter, följer en kärlekshistoria som är den bästa jag läst på länge. Jag är inte svag för romantiska skildringar och här får jag något som passar mig. Förnuft mot känsla 1 – 0. (Fast inte helt sant faktiskt.)

Som kemist vet Elizabeth att komponera näringsriktig mat, vilket snappas upp av en tv-producent. Hans kanal behöver ett matlagningsprogram med en tjusig kvinna som myser fram trivsamma recept, så att hemmafruarna kan få något att titta på under eftermiddagarna. Elizabeth gör det på sitt sätt, det vill säga noggrant, tydligt och skarpt. Lektioner i kemi helt enkelt. TV-bolaget skriker och tittarna jublar. Succé!

Men TV-showen är bara en liten del av den här underbara romanen. Det är en hund, en granne, många roddare och en och annan journalist längs vägen för att nu nämna något. Berättelsen tar sig helt otippade vägar och vändningar. Så smart och välskrivet. Och Elizabeth Zott glömmer jag inte i första taget.

Lektioner i Kemi. Bonnie Garmus. Utgiven 2021. På svenska 2022 av Wahlström & Widstrand. Översättning Sofia Nordin Fischer.

Ett svar på ”Lektioner i kemi av Bonnie Garmus”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *