Påskekrim – omläsning av Bo Baldersson

Som tonåring älskade jag Bo Balderssons deckare, inte så mycket för deckargåtornas skull, utan för att böckerna var vansinnigt roliga. Första boken av sammanlagt 11 kom 1968 och hette Stadsrådet och döden, en makalös drift med det politiska Sverige. Det finns dock ett mysterium som aldrig blivit löst och det är identiteten bakom pseudonymen Bo Baldersson. Det har gissats, stötts och blötts under åren, men ingenting har fått författaren att träda fram.

I poden ”Jakten på Bo Baldersson” som finns på Spotify har radiojournalisten Axel Winqvist gått till botten med alla antaganden och rykten om Baldersson. Han gör det med bravur! Han talar med människor som faktiskt vet vem Baldersson är, även om många som jobbade med honom inte finns med oss längre. Ärligt ska sägas att jag hade hört talas om det mesta men här får jag rena fakta presenterade och flickan som älskade Baldersson så mycket är överförtjust. Nu känner jag att jag nog vet vem författaren är.

Eftersom det är påsk om några dagar ska jag läsa om Baldersson, han får bli mitt påskekrim och eftersom jag har läst om under åren så vet jag att böckerna håller. Jag kommer också att precis som Axel Winqvist, läsa dödsrunor med ett annat intresse än förr. Bo Baldersson har vid något tillfälle uppgett att det i hans runa ska stå att ”den döde skrev 11 deckare mellan 1968 och 1990”. Det kan jädrar i min lilla låda bli årets scoop!

Några av Balderssons böcker finns på Storytel. 

Glad Påsk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *