Jag kommer att hitta nyckeln av Alex Ahndoril

Privatdetektiv Julia Stark blir uppsökt av en skärrad man som tappat minnet efter att kvällen innan ha kombinerat sprit och tabletter. I hans telefon finns ett nytaget fotografi av en av allt att döma död person och han fruktar nu att det kan vara han som är mördaren. Julia tar sig an fallet och är snart på väg norrut till det gods i Västernorrland där mordet bör ha skett. Med sig på resan har hon sin exman Sidney som är polis till yrket. Väl framme installeras paret i stora huset och välkomnas med en tjusig middag. Det är tydligt att gamla anor regerar och det framgår snart att hela familjen var närvarande på godset kvällen då mordet ska ha skett. Julia kan börja lägga sitt pussel eller som hon uttrycker det: ”Jag kommer att hitta nyckeln.”

Alex Ahndoril är ingen mindre än paret Lars Kepler som ju faktiskt båda två heter Alex. Att de skulle skriva pusseldeckare kanske först ter sig förvånande, men om man tänker på saken är helt logiskt. Deras knivskarpa visuella språk med förmågan att måla upp skeenden inför läsarens inre syn är som klippt och skuren för genren. Att Julia är en ung kvinna med traumatiskt förflutet ger berättelsen en extra dimension av mörker och att även hon är ett mysterium som behöver lösas. 

Boken är utgiven på Albert Bonniers förlag 2023 och är den första i en serie pusseldeckare av Alexandra och Alexander Ahndoril.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *