Ta min hand av Dolen Perkins-Valdez

En djupt berörande roman om den unga sjuksköterskan Civil Townsend som 1973 börjar arbeta på en familjeplaneringsklinik i Montgomery, Alabama. Ett av hennes första hembesök gäller Erica och India, 13 och 11 år gamla. Flickorna lever med sin familj under usla förhållanden vilket chockar Civil. Hon förstår inte heller varför flickorna är ordinerade p-sprutor, de är inte sexuellt aktiva och 11-åriga India har ännu inte fått mens. Civil tar dock familjen till sitt hjärta och lyckas så småningom vinna deras förtroende. 

Ta min hand är en fiktiv historia inspirerad av verkliga händelser. En skoningslös skildring av det amerikanska klassamhället och den rasism som genomsyrade allt, inte minst sjukvården och socialtjänsten. Vissa folkgrupper ansågs helt enkelt vara lägre stående än andra och bedömdes därför inte kunna ta egna beslut. Så långt det verklighetsbaserade i romanen, den fiktiva delen är en väldigt fin skildring av en ung kvinna vars beslutsamhet och passionerade rättspatos gör att hon aldrig ger upp, detta både på gott och ont. 

Utgiven på Norstedts 2024, översättning av Dorothee Sporrong

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *