Vandrande själar

Det är Vietnam i flera böcker jag läser just nu. I den otroligt bra romanen Absolution av Alice McDermott är det början av 60-talet och den unga amerikanskan Patricia följer med sin man till Saigon. Han är där i arbete, liksom alla de män vars hustrur hon träffar på cocktailpartyn och middagar. De medföljande kvinnorna arbetar däremot inte.  Att det pågår ett krig är inte centralt. Men tänk som billigt det är att handla och avlöna den vietnamesiska personalen! Men så träffar hon Charlene som besöker sjukhus och andra inrättningar för att ge små insamlade saker, leksaker, godis till barn och personal. För, menar Charlene, ondska om än mycket liten är att vända sig bort från de som lider, att inte titta, inte bry sig om, inte hjälpa till.

Jag har också läst Där askan blommar Nguyễn Phan Quế Mai som i olika tidsplan skildrar två vietnamesiska systrar som lämnar sin landsortsby för ett bättre liv i staden. I nutid möter vi dels en vietnamesisk man som vill lämna sitt land för en bättre framtid i USA, dels en amerikansk soldat som full av krigstrauman återvänder till Vietnam för att försöka möta det han en gång gjorde. Bitvis träffsäker bok, bitvis rätt smetig.

Senaste boken är Celine Pins Vandrande själar. En roman som rör sig i olika tider, i olika sorters textgenrer och med en författare som griper in och berättar om research och skrivande. Jag älskar den sortens blandade och uppbrutna berättarsätt. Vi följer tre syskon som sent 70-tal flyr Vietnam i skakig farkost och anländer till ett flyktingläger i Hong Kong. Snart ska föräldrarna och fler syskon ta samma väg.  Det gör de men överlever inte. Pin skriver om sorg på ett sätt jag knappt läst tidigare. Ahn, den äldsta systern blir med ens familjens äldste och får ett ansvar som hon i hela sitt liv ska grubbla över. Gjorde hon rätt? Skulle livet bli annorlunda om hon tagit andra beslut? Senare i vår kommer Celine Pin till Internationell författarscen. Gissa vem ska sitta långt fram och lyssna intensivt?

Absolution. Alice McDermott. Utgiven 2023 hos Farrar, Straus & Giroux .
Där askan blommar. Nguyễn Phan Quế Mai . Utgiven på svenska 2023 hos Historiska media i översättning av Annika Sundberg.
Vandrande själar. Celine Pin. Utgiven på svenska 2023 hos Nirstedt/litteratur i översättning av Peter Samuelsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *