The annotated Pride And Prejudice! (Stolthet och fördom)

Jag älskar Jane Austen! Hennes roman Emma drabbade mig som 14-åring via en tv-serie som jag av en ren slump råkade se. Jag älskade både serien och romanen och därefter var steget kort till Stolthet och fördom. Boken som blev och fortfarande är en av mina stora bokkärlekar. Elizabeth Bennet är en favorit när det gäller bokhjältinnor.  Jag förstår Mr. Darcys djupa förälskelse i henne, hon är slagfärdig, intelligent och en aning näsvis. Den gode Darcy gillade smarta och roliga kvinnor, kanske är det därför vi läsare tycker så mycket om honom.  

Om ni inte läst Stolthet och fördom, gör det! Det är en lättläst och rolig klassiker. Se dock till att läsa den i nyöversättning av Gun-Britt Sundström eller på engelska. Den ursprungliga svenska från 1920 är daterad. Finns även ett par kapitel som är förkortade, vilket gjorde mig ursinnig när jag för första gången läste på originalspråk. Vilken skymf! Ni som redan läst kan ju göra som jag, köpa den kommenterande upplagan, läsa långsamt och njuta av alla kommentarer till texten, nedan kan ni se vad som ingår:  

·         Explanations of historical context

·         Citations from Austen´s life, letters, and other writings

·         Definitions and clarifications

·         Literary comments and analysis

·         Maps and illustrations 

·         An introduction, a bibliography, and a detailed chronology of events

Kommentarerna är skrivna av David M. Shapard. För nörden kan jag berätta att samtliga verk av Austen finns att tillgå med kommentarer från denna amerikanska historieprofessor. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *