Premiären avklarad – Good Night Book Club

Den här boken skulle man inte kunna diskutera på morgonen. Det krävs något alkoholhaltigt till.

BarenHotell Kung Carl i Stockholm var platsen för vårt nattliga boksamtal och romanen var Claire Castillons Därunder ett helvete. Vi hämtar våra glas och tittar förväntansfullt på varandra. Är det någon som har fattat?

Berättarjaget förefaller inledningsvis vara en kyligt betraktande människa. Emotionellt störd och oförmögen att ta mot välvilja och vänlighet. Vi ställer oss på hennes utgångspunkt och ser på hennes man – Åsnan – med samma kalla blick till en början. Men när sedan berättelsen vindlar in i dåtidens förklaringar förstår vi att för den här kvinnan kommer det att gå käpprätt åt skogen. En välpolerad yta – men därunder ett helvete.

Barndomen vävs samman med nuet och vi rör oss mellan tidplanen som i rytmiska vågor. Visst  förstår vi att den tyranniska Mamman präglat hela familjen och rispat djupa sår som aldrig kan läkas. Men varför finns inte någon självreflektion hos berättarjaget? Varför blev Åsnan – som vi alltmer sympatiserar med – överhuvudtaget förälskad i den här kvinnan?

Frågetecknen staplar upp sig på bordet. Det blir mycket vi inte förstår i denna medvetandeström. Det begriper vi i allafall.

Därunder ett helvete. Claire Castillon. Utgiven 2008. På svenska av Sekwa 2009. Min pocketutgåva kom 2010

Jag har tidigare läst Castillons novellsamlingar och de rekommenderar jag mycket. De är lika svarta. Men mer skruvade och absurda.

_____

Good Night Book Club med svartmålade väggar, fördragna fönster och ett stråk av svårmod som ska omgärda den lite smutsigare litteraturen och den tyngre drickan i glaset. Och klockan ska vara 23.

Så skrev vi i somras. Nu har vi haft premiär! Nästa nattbokklubb kommer i februari.

6 svar på ”Premiären avklarad – Good Night Book Club”

  1. Tack för detta! Nu blev jag faktisk nyfiken. Försöker en gång till under jullovet.

  2. Som lantis, med svårt att ta sig till huvustan på vanliga vardagar, så skulle man älska om nån eller några boktokar kunde tänka sig en boklig eftermiddag – med, tjaaaaa, varför inte färgglada drinkar? – under jullovet. Om jag kallar, kommer någon då?

    //sign. kontaktsugen landsortsboktok

  3. Är det möjligt att tänka sig en nattbokklubbsträff under sportlovet? Eller reser alla bort då? Min enda chans att gå ut sent mitt i veckan är att det sker under sportlovet. (Nu resonerar jag som om jag har jobbet kvar i vecka 8, och det är ju mycket ovisst. Men sannolikt.)
    Hoppas, hoppas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *