Kodnamn Verity

– Jag ville säga åt dem: Sluta att flyga era flygplan!

Torsdag morgon och bokfrukost på Vetekatten om Kodnamn Verity. Jag har just erkänt att jag tyckte romanen var sådär och fått medhåll. Det är förstås bra att böcker är utmanande och man får jobba lite i sin läsning. Men alldeles ärligt blev Kodnamn Verity lite för mycket kämpande för min del. Men jag får mothugg av andra.

Kodnamn Verity utspelar sig under andra världskriget. En brittisk agent har blivit tillfångatagen av nazisterna när hon flögs in i Frankrike. Det är hennes berättelse vi hör inledningsvis, den som hon tvingas skriva ner för att liksom Scheherazade i Tusen och en natt fördröja sin död. Och hon skriver. Queenie skriver kanske också för att det blir meningsfullt att skriva. Om hur hon lärde känna flygaren Maggie, hur de samarbetade  och blev de allra godaste vänner.  Spänningen är där hela tiden, på det där viset som det blir när vi med facit i hand vet hur kriget utvecklades.

verityPå bokfrukosten är vi oense och mina anteckningar blir spretiga. Någon tycker att den var platt. Känslonivåerna var få och blir inte tillräckligt nyanserade. Kanske är det för att man vill skapa en viss distans till allt det hemska som berättas. Kanske är det för att visa Queenies  styrka och skicklighet att klara svåra situationer. Många pekade på detaljrikedom, och de subtila sätten att visa fram något som senare skulle bli väldigt viktigt. Den svarta humorn uppskattas av flera och framförallt att romanen tar sig fram längs vägar som inte kan förutsägas och först när boken är färdigläst förstår man allting med ett aha!

Okejda.

Så har ni läst? Svara gärna i kommentarerna om vad ni säger om boken.

Nästa frukost är den 21 november och då samtalar vi om Glaskupan av Sylvia Plath

Ett svar på ”Kodnamn Verity”

  1. Jag läste inte ens ut boken, kämpade också med den mycket men var tvungen att ge upp efter halva. Så skönt att det inte bara är jag som tycker boken var, ja tråkig faktiskt.
    Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *