Blonde diskuteras i en livechatt

blondeÅh i dag har vi haft livechatt! (så kallat samtal). Vi har suttit på trevlig krog och resonerat om den tunga boken Blonde. Marie läser i e-läsaren men Ann-Sofie har tegelstenen i mitt knä under läsningens gång.

Nu till denna tredje träff har vi läst avsnitten Kvinnan och Marilyn och har nått fram till sidan 713. Norma Jean har blivit Marilyn och står på toppen av sin karriär.

Ann-Sofie: Hon är så ensam! Även om det är folk runt omkring henne hela tiden så utnyttjas hon bara. Ingen bryr sig om henne egentligen.

Marie: Hon har verkligen blivit en produkt, inte längre ett objekt. Det här citatet tycker jag tydligt visar det

Den dag Herrar föredrar blondiner skulle ha premiär sysslade ett halvdussin skickliga händer med den blonda skådespelerskan och de behandlade henne som kycklingplockare skulle kunna behandla hönskadaver. Hennes hår schamponerades, permanentades och de mörka hårrötterna blektes med så stark vätesuperoxid att man måste sätta på en fläkt för att hon inte skulle kvävas.

Så fortsätter det ju någon timme tills hon blir en perfekt Marilyn/skåderspelerska/produkt med vitt hår, röda naglar och röd mun.

Marie: Mamman är den fasta punkten.

Ann-Sofie: Det är lustigt, jag avskydde mamman i förra omgången. Kanske gillar jag inte henne nu heller men … Agenten, vad heter han? Han är ju ändå lite omhändertagande.

Marie: Ja, och Marilyn tänker att om man ändå hade gift sig med honom!

Vi skakar på huvudet.

Marie: Men du, tvillingarna! Kan det verkligen vara sant? Det är som om  Oates också utnyttjar Monroe! Jag tycker att hon därmed förstärker bilden av att Monroe inte har något att komma med.

Ann-Sofie: Ja, jag håller med. Hon var en god skådespelare, eller hur?

Marie: Ja, så har jag förstått.

Ann-Sofie. Noggrann. Går in i sina roller totalt. Men dåligt självförtroende. Ångest.

Marie: Hon är splittrad. Hon ÄR alla sina roller och är Norma, Norma Jean och Marilyn Monroe. Allt.

Ann-Sofie. Jag tyckte avsnittet Kvinnan var för mycket ord (nu igen) men hade större behållning av Marilyn. Jag älskar verkligen det där sättet att variera stilar, perspektiv och berättarröst. Däremot är jag inte säker på att jag är så intresserad av att läsa om den här kvinnan Marilyn Monroe längre.

Marie: Nu läser vi ut boken så får vi se.

Blonde del 1 och Blonde del 2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *