För ett par år sedan överväldigades jag av en stark ambition att sortera om böckerna i min bokhylla…

bokhyllebild - kopiaDet skulle jag aldrig ha gjort!
Bokhyllan som vid tidpunkten var sorterad med böckerna i bokstavsordning blev aldrig sig själv igen. Förvisso var den skitful även innan, men det kändes ändå mer ordningsamt och ordentligt än det kaos som råder nu. Jag har sorterat om och haft mig under tre somrar, men en snygg och fiffigt sorterad bokhylla tycks vara en omöjlighet för en sån´ som jag. Ja, ni ser ju en liten bit av eländet här till höger. Som tur är har jag Karin Boye i stål, svenskt stål t.o.m.

Fast man kan sortera sina böcker på många olika sätt, det ser vi inte minst på svaren vi får i våra frukostintervjuer. Läs och låt er inspireras, själv gör jag som Anna Karolina, men det där med att ställa böcker som ska läsas om uppochner, som Håkan Nesser, lockar förstås lite…

”Efter andra meningens begynnelsebokstav… nejdå, traditionellt efter författarnamn, men sedan något decennium är det rätt osorterat. Har funderat påt att ställa alla böcker jag vill läsa om innan jag dör uppochner, men det är ännu så länge bara en tanke.” Håkan Nesser

”Huller om buller.” Anna Karolina

”Mina böcker finns överallt där jag tycker om att se dem – i fönsternischer, på sidobord, i hyllor och i korgar. Det finns många gamla vackert inbundna böcker med läderryggar i mitt arbetsrum, de gör det trivsamt.” Anna Bråtenius

”Författarvis. Men kan inte säga att min bokhylla är särskilt sorterad, och jag har böcker lite varstans i hemmet. På köksbänken, i travar på nattduksbordet … Var än jag kan tänkas läsa.”  Anna Lönnqvist

”En ämneskategoriseringen som inte är helt hundra. Krigs- och Finlandslitteraturen står tillsammans, feministlitt-hyllan och så religionshyllan. Efter det en sortering på känsla.” Anna Lindholm

”Dels efter ämne och inom ämnena i bokstavsordning.” John Ajvide Lindqvist

”Sorterar in dem i den ordning jag läst. Har en hylla för det olästa och allt eftersom de blir lästa får de kliva in i stora hyllan. Då kan jag föra fingret längs bokryggarna sedan, och det blir som en dagbok eller kalender, allt är en fortsättning på det som var innan. Minnen. Tid. Steg.” Stina Stoor

”I bokstavsordning efter författare när det gäller skönlitteratur. Annars efter storlek på inredning-, kok- och andra härliga faktaböcker. Och färg. Jag har lite dille på att det ska se snyggt ut även i bokhyllan…” Gunilla Leining

”Alfabetisk ordning, annars hittar jag omöjligen. Och så separerar jag skönlitteratur från fakta. Och pocketböcker har naturligtvis en egen bokhylla. Inte blanda storlekar. Usch.” Madeleine Bäck

8 svar på ”För ett par år sedan överväldigades jag av en stark ambition att sortera om böckerna i min bokhylla…”

  1. Å, jag blev lite sugen på att sortera min hyllla i läst-ordning nu, men det skulle vara rätt omöjligt att få till det med de som redan finns. Inte vet jag när jag läste dem. Kanske att de som redan finns där, och är lästa, kan få finnas som en stor ”bakgrund” i början. Fast det känns på något sätt roligare att ha de nyast lästa i ögonhöjd… hm, får fundera på detta.

    Annars har jag kört på att ha de på författarnamn uppdelat i fakta/skön/serier. Just nu relativt nyflyttad så har ingen ordning på böckerna än.

    1. Jag förstår precis vad du menar med att det känns roligare att ha de nyast lästa i ögonhöjd. I stället för att ställa in dessa brukar jag trava dem ovanpå varandra så att jag kan se dem bättre.

  2. Det är den där TBR-en som flyter ut överallt. Jag ordnade ett läsbord för ett tag sedan där jag kan sitta och läsa ibland, men där är så överhopat med bokhögar att jag inte får plats!

  3. Man skulle kunna skriva en bok där folk liksom bara fick prata av sig om sina bokhyllor =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *